Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklanderligt, Mando Diao

Annons

Det har varit en minst sagt intensiv start på 2007 för Borlängegrabbarna i Mando Diao. Förutom pågående turnén genom Sverige har bandet dykt upp på i stort sett varenda gala i januari, om inte för att ta emot priser för bästa liveband, bästa rockgrupp eller bästa låt, så för att själva stå på scenen. Och det tär förstås på krafterna.

När det är dags för spelningen på HC i Sälen på torsdagskvällen verkar killarna trötta och slutkörda, åtminstone är det vad jag får höra från soundcheckingen på eftermiddagen.

Ingen i bandet orkar uppbåda någon vidare charm, vare sig inför press eller arrangörer och frågan är förstås: Ska de orka ge något på spelningen senare under kvällen?

Svar: ja. Visserligen börjar det tveksamt med en Gustav Norén som framstår som närmast blasé i de första takterna. Rutin kan man väl lugnt säga att Mando Diao har börjat få på det här med livespelningar och inledningsvis är det också denna som bandet lutar sig mot med oklanderlig sång och instrumentalt tajt prestation.

Men det är först efter en stund som den verkliga galenskapen är upparbetad. Furiöst och aggressivt hamrar sig Norén och Dixgård genom TV and Me och i God Knows exploderar bandet i rockigt snygga varulvsylanden.

Björn Dixgård är med sin vita soulröst den begåvning som lyser starkast i Mando Diao och han gör en oerhört snygg och själfull Ochrasy.

Vad gäller spelningen i stort så tillägnar Gustav Norén någon gång under kvällen en låt till "den artist eller det band som finns här i kväll som är från Sälen" och sätter förstås fingret på något viktigt.

Nattklubbarna i Sälen vimlar av folk från andra ställen än just Sälen. De allra flesta i publiken har kommit till Sälen för festen, inte för att se Mando Diao eller något annat av alla de stora band som spelar där uppe under säsongen. Och det märks.

Visst har Mando Diao en ganska stor hängiven skara fans som entusiastiskt hoppar nedanför scenen, men det är långt ifrån de 750 personer som faktiskt betalade in sig på HC i torsdags kväll.

Intresset är inte helhjärtat och det sätter spår på spelningen som annars fick betyget väl godkänd.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons