Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofrivillig Monty Python

Annons

Film| drama

TRE SOLAR

Regi: Richard Hobert

I rollerna: Lena Endre, Kjell Bergqvist, Mikael Persbrandt, Sven-Bertil Taube, Rolf Lassgård, Maria Bonnevie, Richard Wolff m fl

Ska ni se Tre Solar, bered er på en riktig skrattfest. Richard Hobert har nämligen gjort en av årets hittills roligaste svenska filmer. Problemet är att hans påkostade medeltidsepos inte är alls menat att vara särskilt skoj.

Sedan Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet är det inte någon som riktigt fått till det med svenska medeltidsskildringar på film, och det är ju ändå snart femtio år sedan.

Det borde annars vara en tacksam tid att berätta om, med digerdöden, ålderdomlig kristendom och allmänt elände som dramatiska teman. Men Hobert verkar inte ha fattat någonting om de svindlande psykologiska och filosofiska bråddjup han har att handskas med.

Tre solar handlar om Hanna (Lena Endre) som tappert tar hand om hus och hem medan hennes make är borta på korståg. Efter fyra år får hon besked att han är på väg hem och hon rider till hamnen för att möta honom.

Men pesten härjar och hon får inte komma in i staden. Hon slår följe med vännen Joel Fiskare (Kjell Bergqvist), som mist hela sin familj i sjukdomen.

De strapatser som Hanna och Joel går igenom bjuder på barn med tungan borta (inte en medeltidsfilm utan utskurna tungor), späkningståg, lynchningar och järtecken. Dramatiskt, skulle man kunna tro. Men allt berättas som i förbigående.

Till slut hittar de maken Ulf (Mikael Persbrandt), och - håll i er - han har blivit torsk på opium och ligger och yrar i en hydda.

Ulfs bedyranden till Hanna att "han bara tänkte på henne" när han låg med prostituerade i österlandet är ett komiskt ögonblick värt att minnas.

Tre Solar är med andra ord en finfin kalkon. Det är helt obegripligt att ingen satt sig ner, verkligen läst manus och dragit hårt i nödbromsen. Ju mer filmen sjunker in, desto mer skrattretande blir den.

Monty Python kunde inte ha gjort det bättre.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons