Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oblivion - ett av världens mastigaste rollspel

/

Annons

Elder Scrolls IV: Oblivion

 • Format: PS3
 • Utvecklare: Bethesda Softworks
 • Utgivare: Ubi Soft
 • Betyg: 4

Visst känner man igen sig sedan Xbox 360-versionen, men medan den stundtals hackade som en trasig diabildsprojektor är det ganska befriande att spela på den lite kraftigare Playstation 3. Nu, om någonsin, är det i stort sett lika roligt att bara vandra runt i skogarna som att göra uppdrag. Maskinen ritar upp de poetiskt snygga landskapen som aldrig förr och de potentiella picknickplatserna avlöser varandra. Precis som i de övriga versionerna är det dock på karaktärsnivå problemen ligger. Gubbarna rör sig fortfarande som stelopererade robotar och striderna är ganska enformiga och tråkiga. Man kan dock ändå aldrig komma ifrån att Oblivion är ett av världens mastigaste rollspel.

ERIK NAHLÉN

Command & Conquer 3: Tiberium Wars

 • Format: 360
 • Utvecklare: EA Games
 • Utgivare: Electronic Arts
 • Betyg: 4

Strategispel i realtid och konsoler har aldrig riktigt gått hand i hand. Att kommendera sina små stridslystna framtidssoldater med hjälp av en handkontroll med ett dussin knappar - istället för med tangentbord och mus - kan te sig aningen skrämmande. Men överföringen gick faktiskt helt smärtfritt och det känns inte alls som en halvtaskig nödlösning. Då är det dock lite värre med plottrigheten. Fröjden är inte lika gigantisk om man inte besitter en tv-skärm modell större, och det kan bli knivigt att se vad som händer när det vankas stora slag och enheterna förvandlas till en enda stor neonblinkande havregrynsgröt. Utvecklarna har dock ett plus i mitt protokoll för att de har behållit de humoristiska mellansekvenserna från seriens tidigare delar. Filmsnuttarna är verkligen på såpoperanivå och man sitter och garvar som en gammal hyena åt de taskiga skådespelarprestationerna - med ingen mindre än Sawyer från Lost i spetsen.

ERIK NAHLÉN

Hotel Dusk: Room 215

 • Format: DS
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Betyg: 3

Detta originella spel är en slags interaktiv deckarnovell där man håller sin DS-maskin vertikalt så att den liknar en bok. Man spelar som den avdankade poliskonstapeln Kyle Hyde som när historien tar sin början precis har checkat in på ett hotell, varpå det givetvis börjar hända både knasiga och fnasiga saker. Allting är väldigt stilistiskt uppbyggt och samtliga karaktärer är tecknade i samma svartvita stil som videon till den gamla AHA-dängan "Take on me". Hotel Dusk är dock inte för alla. Det är tonvis med dialoger, vilket givetvis kan bli lite långdraget, och jag skulle nog klassa det som en bok snarare än ett regelrätt spel. Men har du en fallenhet för vattning whiskey och mörka Agatha Christie-romaner kan detta vara ett bra och innovativt val.

ERIK NAHLÉN

Nyheter:

Släppdatum för Halo 3

Då var det bestämt. Samtidigt som Halo 3 började betatestas av tusentals lyckligt lottade individer runt om i världen utannonserades spelets släppdatum. Den 25 september är cirkeln sluten, och Halo-sagan tar till sist sitt majestätiska farväl.

Starcraft 2 utannonserat

I skrivande stund blev det precis klart att ett av världens mest populära strategispel, Starcraft, kommer att få en uppföljare. Av skärmdumparna och filmerna att döma ser spelet ut att vara sin föregångare trogen, men självklart är det försett med totalrenoverad grafik samt en bunt nya enheter och funktioner. I Korea, där spelet i det närmaste är en egen religion, råder det givetvis festivalstämning.

ERIK NAHLÉN

Mer läsning

Annons