Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oaser i vinterns skivtorka

Annons

En titt in i vårens digitalt skinande kristallkula ger vid mushanden att det är många som ska upp till bevis. Inte minst Oasis, som lär få svårt att nå upp till världsuccén med hitsamlingen "1".

Alanis Morrissette, TLC, Foo Fighters och Red Hot Chili Peppers är bara några av övriga stora elefanter som ska dansa i manegen för att behaga.

Allra mest väntar jag på Chemical Brothers januarisläpp. Det är dags att skaka av vintersörjan med lite block rockin´ beats, vänner.

Knallade in i en skivbutik häromdagen. Ur högtalarna strömmade stenåldersblues men skivhökarn väntade också förväntansfullt på det nya kemisetet så det är inte bara jag. Allihopa nu: "Brorsorna ska börja på gym, brorsorna ska börja på gym..."

Liveskivor är väl inte så mycket att vänta på, men Dylan och Nine Inch Nails gör rätt för sig enligt kontraktsklausulerna i januari.

I februari hettar det till en aning. Det är då Pet Shop Boys ska visa om de är något annat än musikalmakare nuförtiden. Där finns ju alltid en risk att deras glansdagar är över. "Disappointed"?

Annars hoppas jag på nya Lambchop, Air och forne Jayhawks-mannen Mark Olsens platta med The Original Harmony Ridge Creek Dippers.

Och så har galna N*E*R*D - heta producenterna The Neptunes projekt - gått och spelat in sin fjolårsplatta på nytt. De var inte nöjda med det hyllade albumet utan ville ha mer livekänsla. Hmmm... låter ju extremt dedikerat, till och med nördigt.

Rage Against The Machines marsalbum lär bli extra intressant då forna Soundgarden-mannen Chris Cornell tagit över sångmiken. Lite onödigt kan tyckas då han ju ganska nyligen startat en lyckad solokarriär. Ska han vara ultramega-aggro-politisk nu, eller vad?

I övrigt har jag inga större förväntningar på marssläppen. Eller vad säger ni om Céline Dion (en Dionsenap som bara är sötsliskig), Korn (visst, sabba hårdrocken ett varv till ni, bara) eller Millencolin ("jag tar min skateboard stupet ner...")?

Nordmannen Håkan Hemlin ska visst begå solodebut i mars också. Två ord: Nog, man!

Nej, mars låter inte som någon höjdare. Skulle vara Bryan Ferry då, av den händelse att han fått en nytändning efter Roxy Musics återförening. Fast hur kul låter det som musikaliskt hopp på en skala? (Oj, den meningen kan misstolkas handla om oktaver...)

Jo, förresten: DJ Shadow har gjort en ny djupdykning in i skivsamlingarnas skuggvärld. Lär åtminstone bli intressant om inte annat. Alla rykten om att ett samarbete mellan honom, Röyksopp och Those Norwegians ska ges ut under namnet DJ Linda Norwegian-Shadow verkar dock gripna ur luften.

I april börjar våren spritta i kroppen och livsandarna får fart. Med lämpliga soundtrack bidrar förmodligen Beth Orton och Aimee Mann, vårens vackraste magnolior.

Festen får Primal Scream fixa. Kast med liten gatsten övas till tonerna av Thåström. Eller så kan ni ju alltid kasta Träd, Gräs & Stenar.

Framme i maj harklar Tom Waits ur sig hela två album. På reklambyråerna spelas samtidigt nya alster från Doves och Coldplay.

Först i juni frälser Oasis världen. Eller om det blir Ricky Martin, eller Underworld. Hur som helst ljusnar det snart och då skiter jag helt och fullt i alla vårskivor. Då vill jag bara slänga på Jonathan Richmans själsligt tinande "That Summer Feeling".

Lyssna redan nu och smält själens stalaktiter.

Mer läsning

Annons