Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt von Trier-bråk väntas i Cannes

Annons

- Jag är inte anti-amerikansk, jag är anti-Bush, säger von Trier. Varje land har den regering landet förtjänar. Danmark också.

Lars von Trier är van att det stormar kring hans filmer i Cannes. Hårdporrsekvensen i Idioterna väckte minst sagt stor uppståndelse, och det var i Cannes som bråket mellan von Trier och Björk under inspelningen av Dancer in the dark blev riktigt offentligt. Och efter Dogville-visningen för två år sedan var det flera amerikanska kritiker som tog illa vid sig och beskyllde von Trier för att vara anti-amerikansk.

Manderlays handling tar vid där Dogvilles slutar. Huvudpersonen Grace hamnar på en farm där slaveri fortfarande praktiseras, trots att det varit avskaffat i 70 år. Grace bestämmer sig för att befria slavarna och straffa de vita. Men allt hon gör leder bara till att saker och ting blir värre.

Filmen slutar med ett collage av stillbilder på svarta amerikaner som misshandlas och dödas av leende vita. Mitt i detta klipper von Trier in en bild av en bedjande George W Bush.

- Jag ser inte fram mot presskonferensen i Cannes, Det är tur att Danny Glover, som spelar en av huvudrollerna, kommer att vara där. Han får ta de politiska frågorna.

Redan tidigt insåg von Trier att Manderlay skulle bli en kontroversiell film.

- Medan jag skrev manuset, sa jag att det här blir filmen som får Ku Klux Klan och de svarta att sluta sig samman mot mig.

En ingrediens som kommer att uppröra är att orden neger och nigger förekommer flitigt. I USA av i dag är det närmast förbjudet att använda de orden i något som helst sammanhang.

- Allt filmen handlar om är mer provocerande för amerikanerna. Bara det faktum att det är förbjudet att säger neger pekar på hur känsligt det är. Men Manderlay är en film som vill ställa frågor om människor, inte bara om raser.

Det finns de som menar att Lars von Trier använder provokation som självändamål. Han drar på svaret.

- I dag anses det vara negativt att provocera. En gång i tiden var det positivt. På 60- och 70-talen ansågs det positivt att provocera. Och en provokation kan vara något bra. Många av de konstverk som jag tycker om provocerar. Det är de man kommer ihåg.

Liksom Dogville spelades Manderlay in i Trollhättan. Även den tredje delen i USA-trilogin, Washington, kommer att spelas in där. Handlingen ska utspelas 1942, fem år efter Manderlay. Lars von Trier kan ännu inte säga om Bryce Dallas Howard, som tog över när Nicole Kidman hoppade av, kommer att spela Grace ännu en gång.

GUNNAR REHLIN (TT SPEKTRA)

Mer läsning

Annons