Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rum för konsten

Annons

Fortfarande råder full aktivitet i huset, men på söndag ska det vara färdigt att ta emot de första besökarna. Upprustningen har gått fort och pågått hela våren. Gustaf Ankarcrona ritade tingshuset 1918 och nu har det omarbetats invändigt av arkitekten Gunnar Mattson och inredningsarkitekten Åke Axelsson. De två sistnämnda står också bakom Leksands kulturhus och den nya delen av församlingshemmet S:t Persgården som liksom tingshuset ligger längs kyrkallén vid Sammilsdalsgropen.

Tanken med Leksands konstmuseum är att visa upp konst från bygden. Utställningarna ska växla så att det alltid finns något nytt att se, men tre konstnärer får en permanent hemvist här. Det är textilkonstnären Alf Munthe, skulptören Eric Grate som hade ateljé i Skeberg samt målaren Hilding Linnqvist som till stor del verkade i Tällberg.

Den som väckte idén att göra konstmuseum av tingshuset var Märta Delin-Linnqvist, änka efter Hilding Linnqvist och i dag 97 år gammal. "Det kan inte bli arkitektkontor av alla fina byggnader!" lär hon ha sagt.

Nu hänger flera av Linnqvists verk i de ljusa rummen på nedervåningen. Bland annat Födelsedagsbuketten som han målade efter sin 90-årsdag 1981 då han fått massor av tulpaner av byborna i Tällberg.

Den stora tingssalen har målats vit. I taket hänger hänger två enorma ljuskronor gjorda av Ankarcrona. Här hoppas projektledare Kersti Jobs-Björklöf att man ska kunna hålla små konserter, föredrag och kanske förlägga konferensverksamhet.

- Vi får jobba hårt med att få in pengar, dels genom inträdesavgifter men också genom andra aktiviteter, säger hon.

Boverket har gett ett bidrag på en miljon kronor, länsstyrelsen och kommunen har hjälpt till med investeringskostnader och donatorer har skänkt pengar.

På övervåningen ges utrymme åt nyligen avlidne designern Agneta Svensk, däribland en av hennes fyra nyvävda kormattor vars färger är inspirerade av årstiderna. De ska senare pryda Leksands kyrka. Övervåningen fungerade även under Ankarcronas tid som utställningslokal. Nu är den i första hand vikt åt de verksamma konstnärerna.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons