Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt grepp i SVT:s Strindbergspjäs

Annons

Strindbergs nattsvarta komedi handlar om ett ungt par (Anna Björk och Jonas Malmsjö) som sätts på hårda prov när en vän (Michael Persbrandt) kommer på besök i deras på ytan soliga idyll i skärgårdsvillan. Sonja Döhre grubblade på vad det är som gör att filmad teater ofta blir livlös i tv och sällan berör tittarna på i på samma sätt som publiken i salongen.

Döhres lösning är att visa två, ibland tre, bilder parallellt i rutan. Tittarna får följa skådespelarnas tolkningar i mycket hudnära tagningar, och ser både den som levererar Strindbergs knivskarpa elakheter och den som tar emot dem.

Täta bilder växlas med bilder av hela scenen. Som av en lycklig slump har lådan av kala träplattor där Bente Lykke Møller har stängt in skådespelarna nästan exakt samma proportioner som tv-rutan. Alltså får hela scenen plats utan beskärningar.

Döhre har plockat nyckelord, ibland hela fraser, ur viktiga repliker som i textform får droppa ner bredvid karaktärerna som levererar dem. Effekten för tittaren blir att man tydligare än på teatern upplever författaren bakom texten.

ROLF SUNDBLAD/PM

Mer läsning

Annons