Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskriven opera får biopremiär

/

Den nyskrivna barockoperan Den förtrollade ön inleder Folkets hus och parkers direktsända operasäsong från Metropolitan i New York.

Annons

I morgonkväll är det världspremiär på den nyskrivna operan Den förtrollade ön. Operan direktsänds från Metropolitan i New York till 85 biografer i landet där Vansbrooperan är en av spelplatserna.

Operan innehåller helt nytt engelskspråkigt libretto av den brittiska regissören Jeremy Sams, som också är kompositör och översättare av libretton. Han har skrivit operan i samarbete med barock-specialisten William Christie, som också dirigerar. Bland musiken märks ouvertyren ur Händels Alcina, stycken ur Händels oratorier Il Trionfo del Tempo e del Disinganno och La Resurrezione, liksom ur hans operor Ariodante och Téséo. Bland Vivaldis verk märks musik ur operorna Farnace och Griselda. Här återfinns även kortare utdrag ur verk av André Campra, Jean-Marie Leclair och andra.

Den förtrollade ön bygger på två av Shakespeares pjäser En midsommarnattsdröm och Stormen.

De fyra omaka älskarna från En midsommarnattsdröm är skeppsbrutna på en ö där Prospero och Sycorax från Stormen är indragna i en övernaturlig strid.

I rollerna märks bland andra Lisette Oropesa, Danielle de Niese, David Daniels och Joyce DiDonato.

Satsningen på direktsänd opera har hittills gått bra för Folkets hus och parker, höstens livesändningar från Metropolitan sågs av 24 273 personer.

Mer läsning

Annons