Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för Rockormen i Kvarnsveden

/
  • Just nu putsar den 21 man stora ensemblen på de sista detaljerna inför helgens premiär av Rockormen. Proggrock med tillhörande samhällskritik är att vänta när medlemmarna i Arbetarteatern Jernet kliver upp på scenen på lördag kväll.

Annons

- Vi har varit här varenda kväll de senaste veckorna. Det är ju så det fungerar med amatörteater, man gör allt själv. Men det är också det som är roligt, säger Tina Ranefors.

Rockormen hade upremiär i Göteborg 1978. Då var det Nationalteatern som satte upp föreställningen och turnerade land och rike runt. När den nu återupplivas i Kvarnsvedens Folkets hus tre decennier senare är det alltså arbetarteaterföreningen med ursprung i de gamla arbetarspelen i Kvarnsvedens pappersbruk som tar sig an ämnen som arbetslöshet, profithunger och utsugning. Det är proggrock i sann 70-talsanda som får bära värlsdförbättringstemat. Även om manuset är något nedkortat så finns alla låtar från originaluppsättningen med och vid instrumenten sitter coverbandet 300 Bq från Borlänge.

- Vi blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att vara med eftersom vi redan spelade proggmusik och under åren har framfört en hel del Nationalteaternlåtar. Vi finns med för att förstärka skådespeleriet, säger Olof Norgren, sångare och gitarrist i 300 Bq.

Rockormen handlar om Veronika som tröttnar på kompisgänget i Åmål och ger sig ut på en resa genom Sverige för att finna en ökad medvetenhet om hur världen är beskaffad.

- Det är lite som en roadmovie med bitter samhällskritik. Föreställningen visar hur vissa människor är spelpjäser på andras bräden och hur de med makt och pengar får styra, säger Tina Ranefors.

Ensemblen består främst av Jernets medlemmar men ett och annat nytt ansikte har Tina Ranefors lyckats locka till huvudrollerna. Veronika spelas av Josefin Nygårds som läser teater vid Haraldsbogymnasiet i Falun och hennes pojkvän Gert-Ove spelas av Andreas Svenson från Borlänge.

- Veronika är en kul roll att spela. Hon är kaxig och man känner sig rätt cool, säger Josefin Nygårds.

Fotnot: Totalt ges tio föreställningar av Rockormen i april och maj.

Mer läsning

Annons