Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygårds målar i flera dimensioner

Annons

I Appendix, rummet för regional konst i Dalarnas museum, har en ny utställning öppnats med verk av Gagnefskonstnären Dan Nygårds.

De nertonade jordtonerna, det disigt grå vemodet korresponderar på något sätt med februaristämningen utanför fönstren.

Nygårds måleri med sina öppningar och tyngdpunkter, sina ljusdagrar och mörkare skikt, är tillräckligt intressant även som abstraktion, renad från överflödig rekvisita. Men också de mest abstraherade motiven inrymmer ännu en dimension, en mer filosofisk och mystisk.

Det finns ett resetema i bilderna, en intuitiv berättelse om människans resa genom livet med kappsäcken full av erfarenheter. Ett par målningar med rostad fartygsplåt och något som liknar svetsskarvar påminner om Nygårds varvsperiod i Göteborg. Erfarenheter av konkret karaktär - hamnen, båtarna, fraktgodset - som översatts i associativa bilder som får oss att tänka på mål, drömmar, okänt innehåll. Men alltmer har minnescollagen övergått i kompositioner där måleriet i sig fått en egenroll.

I de senaste bilderna lyfts ljuset fram i betydelse. Färgerna är mer uppdrivna. Särskilt undersöks möjligheterna i den vita färgen, som ju egentligen består av många, de mörka kontrasterna blir tyngre och djupet in i bilden växer.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons