Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna och blyga ungdomar

Annons

"Att vara ung var för djävligt", skrev författaren Hjalmar Söderberg för snart hundra år sedan. I dag möter unga andra problem och tryck av annat slag.

- Kanske är det svårare än någonsin att vara tonåring, säger Margareta Sörensen, kulturpedagog i Älvdalen, som tillsammans med Kultur i Älvdalen och Barn- och ungdomskulturgruppen inbjöd till utställningen "Sex är onaturligt".

Älvdalen har många ungdomar i känslig ålder. På Naturbruksgymnasiet, med utbildning inriktad på natur, skog, fiske och restaurangbranschen, går elever från hela landet. De är ofta långt hemifrån och ensamma om att tackla tonårstidens svåra frågor om kärlek och erotik, sprit, relationer och ensamhet.

Utställningen "Sex är onaturligt" väckte stort intresse. Vuxna som arbetar med unga har också blivit mer lyhörda på signaler.

Bland annat har man erfarit att också pojkar kan känna sig utnyttjade och tycka att deras känslor kommer i kläm, att de blir objekt.

Biblioteket i Älvdalen är inrymt i en nationalromantisk jugenddröm, som tidigare var tingshus. Under det katedrallikt höga taket rör sig lågmälda elevskaror. Riksutställningars material är diskret avskärmade. Unga är blyga även i dag.

Kanske bidrar uställningen och diskussionerna efteråt till ökad medvetenhet om vad som är äkta och vad som är påverkat, skillnaden mellan lust och tvång.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons