Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye indiepopparen Familjen till Falun

Annons

Malmö, en vardagkväll i början av januari. Ett stort amerikanskt jeansföretag firar nyöppnad butik. I den obehagligt upplysta lokalen suger amatörminglare på gratisöl och romdrinkar. Stämningen är lite halvstel när Johan T Karlsson pluggar i micken och sparkar i gång de poppigt omedelbara dansmusikproduktioner som blivit signum för hans enmansorkester Familjen.

Att publiken är avvaktande och scenen kort och gott består av en tom yta på golvet verkar inte beröra honom. Inlindad i mikrofonsladden framför han sina bräkande poptexter på skånska som om kvällen vore den sista.

-Jag kan vara hur uttråkad och deppig som helst innan, men när dj:n slutar spela och jag ställer mig på scenen är det något som tar över. Jag blir en helt annan människa, berättar Johan ett par veckor senare.

-Normalt är jag världens lugnaste, men när jag ställer mig på scen säger det bara ÕpangÕ.

Johan T Karlsson har en bakgrund i en mängd band och som producent åt ytterligare några, bland annat till kritikerhyllade David & The Citizens. Han har även arbetat om Marit Bergman och Hässleholms electronicadrottning Sophie Rimheden i remixar.

Själv är han också uppvuxen i Hässleholm. Tillsammans med blanda andra Sophie samt producenten och P2 Ström-rösten Andreas Tilliander var han för ett par år sedan med om att placera den nordskånska staden på den svenska musikkartan. Verktyget: electronica och elektronisk pop.

-Andreas öppnade mer eller mindre dörren för oss andra. Hässleholm är en liten stad där alla känner alla. Vi har samma bakgrund och referenser även om det tar sig olika uttryck i de enskilda projekten.

När indiepopvärlden började flukta åt dansmusiken för inspiration var Hässleholms electronicascen en av föregångarna. I dag har ormgropen av popmusik, indieideal och technoromantik blivit så komplicerad att ingen vettig människa kan hålla reda på vad som är vad längre. Få exemplifierar det bättre än Familjen.

- Jag är jävligt kluven musikaliskt och lyssnar på allt. Sedan tar man med sig det bästa från alla genrer till sin egen receptbok.

JONAS GRÖNLUND

Mer läsning

Annons