Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vindar lyfter kvicktänkt lyrik

Annons

Uppslutningen var tydligen oväntat stor då många i publiken fick sätta sig på golvet utmed väggarna.

I poetry slam framför ett antal poeter ett kort stycke (max tre minuter) inför en publik bestående av ett antal jurygrupper. Dessa betygsätter sedan poeterna med poäng mellan ett till tio, ofta till den övriga publikens buande eller jubel.

En gästpoet vid namn Andreas Gabrielsson, från Sollefteå, inledde utom tävlan med vardagsrealistiska skräckskildringar, präglade både av svart humor och längtansfullt svärmeri. En idylliskt beskriven examensdag övergår i djupaste tragik i en av hans dikter.

Sju poeter anmälde sig till kvällens omgång, varav fyra tog sig till final. Först ut bland de tävlande var Jakob Nordquist som reflekterade över temat "att vara ball".

En av poeterna, som kort och gott kallade sig Jonte, gav i sina dikter, späckade med starka metaforer, en inblick i ungdomlig ångest. Han tog sig till final med sina alster, som han efteråt menade var skrivna några timmar före tävlingen, i en replokal.

Marcus Olander höll en stark, kärnfull monolog om hur en döende vän lämnar det jordiska.

I andra omgången framförde han en beskrivning av människan som ett fjättrat djur i samhällets konventioner - hennes oförmåga att mobilisera sin frihet.

Björn Eriksson från Robertsfors, var den estradpoet som vann hela tävlingen.

Första dikten skildrade ett misslyckat kärleksmöte - en humoristisk framställning av hur dålig personkemi kan ställa till det.

Hans poesi hamnar ibland farligt nära stand-up comedy, men bakom humorn skymtar ett allvar, beskrivet med subtila nyanser.

Poeten Thomas Eriksson kom tvåa med sina vardagsskildringar fyllda med humoristiska punch-lines - med en ännu större dragning åt stand-up comedy.

Initiativtagaren och konferencieren Isak Jansson stod för ett underhållande mellansnack medan juryn överlade, och verkade alltmer nöjd med kvällen ju längre den skred.

Kanske ser vi ett gryende intresse för poesi bland Faluns ungdomar?

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons