Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ansikten på scenen

Annons

Det här är en laddad pjäs, byggd på verkligheten i en värld fylld av konflikter.

Fyra gästskådespelare - alla nya ansikten på Dalateatern - ska gestalta hur det känns när relationer ändras och tryggheten rycks undan när kriget kommer. Föräldrar i ångest orkar inte svara på barnens frågor. Plötsligt finns inte vuxenvärlden kvar som försvar mot det onda. Pjäsen är en verklig utmaning, konstaterar ensemblen.

- Men det här blir inte en föreställning med blod och knallar, säger Magnus Samuelsson.

I stället söker man andra uttryck för att komma nära inpå publiken (elever från årskurs 6 och 7). Inga textsjok, men desto mer av visuella bilder, musik och rörelse.

Där kommer Magnus Samuelsson in. Han är folkdanspedagog på Musikkonservatoriet i Falun. Nu ska han stå för musik och koreografi, men han ska samtidigt själv agera på scenen.

- Att man går in för ett integrerat uttryck för pjäsens starka känslor genom bilder, text och musik känns bra, tycker Susanne Hellström. Det är tunga saker att gestalta. Vi har sett krigsscenerna så många gånger i nyhetssändningar och dokumentärer. Ska man nå under huden måste man spegla vardagen och igenkännbara relationer.

Dag och Susanne Hellström har lämnat Västerbottensteatern i Skellefteå för att gästspela i Dalarna under ett år. De har till och med sålt sitt hus och förklarar att det inte var svårt att säga ja till erbjudandet.

- Vi tänkte att ska vi flytta söderut över huvud taget, då ska det vara för ett jobb på Dalateatern, säger Susanne Hellström. Teatern har gott rykte och är unik för att den fungerat med samma fina ensemble en lång period.

Dag har tidigare arbetat ihop med pjäsens regissör Yngve Sundén på Borås teater. Dalateaterns dramapedagoger har också knutit kontakter i Skellefteå under Barnteateråret.

Nu kommer Dag och Susanne Hellström att ha flera roller, bland annat som mamma och pappa. Och som folkmassa!

Hur gestaltar man en folkmassa på tre?

Ja, skådespelare av i dag är tränade att trolla, vana vid minskade anslag som de är. Dag och Susanne har gestaltat mycket på barnteaterscenen, till och med en dramatisering av skolans läroplan.

Måns Clausen är yngst bland Dalateaterns nya, kommer från Göteborg och har Malmö scenskola bakom sig. Han har gästspelat i länet tidigare med Unga Riks "Sanningens pris".

Måns förklarar att han ser fram emot att möta sin unga publik i en diskussion om pjäsen.

En grundläggande tanke bakom projektet är nämligen att de 88 klasser som bussas in till Dalateatern i Falun (2 000 barn) ska få en heldag på teatern med rundvandring, lunch och diskussion efter föreställningen.

Kersti Björkmans pjäs om Adems och hans familjs tragiska upplevelser och flykt till Sverige handlar inte längre bara om öden långt borta. Adem finns här och nu.

- Vi måste våga ta upp frågor som man nästan aldrig brukar få bra svar på som ung, säger Susanne Hellström.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons