Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny länsmusikchef

Annons

För två veckor sedan träffade Karin Switz politikerna i landstingets kulturstyrelse. Omedelbart efter intervjun fick hon veta att hon fått jobbet som chef för Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan.

- Jag har gått omkring i ett glädjerus sedan dess. Jag behövde verkligen en ny utmaning och ett jobb med större självständighet, säger hon.

Switz har en bakgrund som pianist och arbetade mycket med romansprogram tillsammans med olika sångare. Hon knöts till Folkoperan som repetitör 1981. Det senaste decenniet har hon fungerat som orkesterchef och producent.

70-80 musiker erbjuds halvtids projektanställningar i Folkoperans orkester som omfattar 35-39 musiker per föreställning.

Som väntat väljer Switz att som första målsättning lyfta fram frågan om en utbyggnad av Dalasinfoniettan. Det skulle det räcka med 30-35 musiker, anser hon.

Switz är väl inläst på problematiken med omfång och sammansättning i sinfoniettan och har en ståndpunkt som framstår som en kompromiss mellan dem som framförts i kulturdebatten:

Givet att sinfoniettan ska fortsätta omfatta 20 musiker borde stråkarna vara nio mot dagens sju, anser hon.

- Det betyder naturligtvis inte att blåsare borde sägas upp för att orkestern ska kunna få fler stråkar. Huvudalternativet är fortfarande att hela orkestern ska byggas ut på stråksidan, säger Switz.

Hon vill inte berätta i detalj om sina visioner för orkestern, utan säger skrattande att hon är "realist", men avslöjar ändå att hon gärna skulle se fler musikdramatiska samarbeten och mer sång på Dalasinfoniettans program. Programmet för kommande säsong är redan spikat.

- Hur vi ska jobba och med vad blir en fråga för mig och orkestern att diskutera vidare. Jag har inte träffat orkestern än och mina eventuella visioner kommer att utgå från den.

Det är första gången som Karin Switz ska leda en politikerstyrd verksamhet.

- Det återstår att se hur det kommer att gå med den biten. Men jag är en flexibel person med breda erfarenheter och hoppas att det kommer att gå bra att få uppdrag från politikerna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons