Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny komedi med sälta

Annons

Viveca Lärns romansvit handlar om människorna i det lilla bohuslänska samhället Saltön och det är de första två böckerna, Midsommarvals och Hummerfesten, som ska bli tv-serie. Carin Mannheimer föll för Saltöborna första gången hon läste böckerna.

- Det är en väldigt bra berättelse som är oerhört lämplig att göra tv av. Det är en rolig miljö, roliga karaktärer och en klassisk berättelse som dessutom är spetsad med Viveka Lärns beska humor. Hon ser på livet ungefär som jag själv.

Mannheimer säger att de tragikomiska figurerna är intressanta eftersom verkliga livet är fullt av sådana människor, även om de inte vill inse det själva.

- Vi tror att vi är väldigt betydande och stora och allvarliga men de flesta av oss är ju ganska komiska.

I det färgstarka persongalleriet finns fabrikör Månsson (Jan Holmkvist) och hans flickhustru Kristina (Lisa Welinder), före detta utrikeskorrespondenten MacFie (Per Myrberg), den nyinflyttade unga änkan Sara (Hanna Bogren) och Emelie (Anki Larsson), hemmafrun som längtar efter en ny kropp och ett nytt liv. Den molokne tobakshandlaren Blomgren och den kärlekstörstande konservfabriksarbetaren Johanna spelas av ett välkänt humorpar - Tomas von Brömssen och Ulla Skoog.

-Manuset är lustspelsbetonat fast med tyngd - det är ju idealet egentligen, säger Tomas von Brömssen. Nu spelar jag och Ulla revy tillsammans och det ska bli skönt att jobba under lite mer ansvarslösa förhållanden. Det finns en regissör och texten är klar, saker som vi annars måste tänka på själva.

Han beskriver Blomgren som navet i historien, hans tobaksaffär är skvallercentralen i byn. Men rollfiguren i sig är en ganska tråkig person och von Brömssen tror att det svåraste arbetet blir att gjuta liv i honom.

- I serien är det kvinnorna som agerar mest och han är en rätt grå och beige figur som står där i stormens öga. Hur gör man en trist figur intressant utan att det blir jämngrått och jämntjock och skittråkigt att se på? Det blir en utmaning.

Carin Mannheimer är mycket nöjd med att ha värvat Skoog och von Brömssen - de besitter rätt egenskaper för att serien ska hitta sin ton av absurd vardagskomik.

- Detta är ju komedi och då är det väldigt viktigt att ha skådespelare som vet vad det innebär att spela komedi, nämligen att vara gravallvarlig. Det är publiken som ska skratta.

Ursprungligen var det bara tänkt att Carin Mannheimer skulle skriva seriens manus men när hon också blev tillfrågad om att regissera tvekade hon inte.

- Då hade jag redan gjort dramatiseringen och man blir ju väldigt kär i alla karaktärerna. Och då är det klart att jag kände "usch, ska någon annan komma in och regissera mina karaktärer". Så jag blev väldigt glad när jag fick frågan och tackade ja direkt.

Saltön spelas in under sommaren i bohuslänska Grundsund. De fyra timslånga avsnitten sänds under 2005. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons