Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny film från Dalarna

/

Fyra filmare från Dalarna har samarbetat och fått hjälp av Film i Dalarna under ett år. Nu är det dags att visa upp resultatet och imorgon är det premiär för filmerna på Bio Visir i Leksand.

Annons

– Det har varit helt fenomenalt. Jag har fått tre goda kamrater att stödja mig på, både kreativt och privat, säger Moa Waldén som är en av dem som deltagit i projektet Upcoming.

Det har gått ut på att fyra filmare från Dalarna har fått ekonomiskt stöd från Film i Dalarna, men även råd och feedback från filmkonsulenten Daniel Wallentin. I måndags presenterades filmerna vid ett seminarium på Mediehuset i Falun där regissören Maria Blom och universitetslektor Tomas Axelsson gav synpunkter utifrån sina respektive perspektiv.

– Det var nervöst att visa upp filmen för första gången utanför vår grupp, men det var givande att höra vad de hade att säga.

De fyra filmerna är väldigt olika. Två av dem rör sig i skräckens landskap och två är mer komiska i tonen. Moa Waldéns film handlar om en man som tänker ta livet av sig, men taket går sönder av tyngden i snaran. I våningen ovanför bor Ahmed och de båda möts via hålet i taket/golvet.

– Inspelningen blev dramatisk. En av skådespelarna, Omar Hazem, avvisades från Sverige innan filmen var klar. Det var inte så kul, det var ett brutalt uppvaknande. När det gäller själva filmen så fick vi klippa runt det.

Moa Waldén kommer från Avesta och har tidigare mest jobbat med teater. Nu har hon studerat manus och film på Medieprogrammet på Högskolan Dalarna och ambitionen är att fortsätta med filmen.

– Jag hoppas ju kunna jobba med det, antingen att skriva manus åt andra eller för mina egna filmer. Jag har lite projekt på gång och knåpar på ett långfilmsmanus.

I morgon kommer alla filmarna att finnas på plats för att presentera sina filmer och svara på frågor.

– Jag hoppas att det kommer folk och inte bara de närmaste.

Förhoppningen var att filmerna skulle visas på Göteborgs filmfestival som äger rum om några veckor, men ingen av dem blev antagna dit.

– Det är tråkigt, det var ett av målen så vi är lite deppiga över det faktiskt. Vi håller på att skicka till filmfestivaler i resten av världen i stället. Jag vet inte vilka glasögon Göteborgs filmfestival hade på sig, men de hade fel i alla fall.

Mer läsning

Annons