Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar orgelturné

Annons

Visst, Henrik Alinder, 35, hade också en anti-period och tyckte inget vidare om det orgelspelande pappa ägnade sig åt i Vreta klosters församling utanför Linköping.

Men redan vid 15 års ålder vände det och han började anse att orgeln är ett fantastiskt instrument.

Efter diplomexamen och skivinspelning i Luleå domkyrka, började han i Leksands församling för nio år sedan.

Kvalitetsmässigt, som musiker, är Alinder utan vidare tillräckligt bra för motsvarande uppdrag i någon mer prestigefull stor kyrka.

- Jag tänkte inte så mycket i karriärtermer då jag började. Leksand var en startpunkt. Det finns en stor musikverksamhet, ett bra instrument och ett stort allmänkulturintresse, även om det domineras av allmogekultur.

Med fru och barn har Alinder rotat sig i Leksand men han kan fortfarande lockas av tanken på att söka sig till en stor församling.

Han utvecklas som musiker genom att tacka ja till ungefär ett dussin konserter runt om i landet per år. Han avslutade just en Bachturné i Östergötland med Östgöta kammarkör och cellisten Beata Söderberg. Alinder har spelat in två cd-skivor som solist och förekommer då och då i Sveriges Radio. Minst en timme om dagen övar han för att hålla sin tekniska kompetens intakt.

- Jag är en bättre musiker nu än för nio år sedan. Jag har en erfarenhetsbank att ösa ur.

Konserter med stor orkester är ovanligt för organister. Alinder har spelat några mindre Händelkonserter och med blåsensemble tidigare. Att ha tillgång till stora delar av Dalasinfoniettan tycker han är inspirierande.

När Henrik var barn brukade Henriks pappa spela den legendariska inspelningen där Duruflé spelar Poulencs orgelkonsert. Det är den konserten Henrik Alinder ska spela i Falun, Säter och Leksand.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons