Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tvingas de till nedläggning

Annons

Konstutbildningen i Gruvstugan är en filial till Fornby folkhögskola. Gruvstugan har funnits i drygt ett decennium. Konstutbildningen dominerar verksamheten i byggnaden, vilken förvaltas av Stiftelsen Gruvstugan. I sju år har utbildningen varit ettårig, men i år ges en tvåårig utbildning.

De elever som går ut vid jul ser ut bli de sista.

- Det handlar bara om drygt 600 000 kronor för lärarlönerna, hyrorna och materialet. Vi har riksintag men de flesta elever kommer härifrån Dalarna, berättar Kent Boholm.

Han känner sig trygg i att det är en kvalificerad utbildning med bra utfall. 100 procent av eleverna har kommit in på vidareutbildningar i bland annat Stockholm och Göteborg.

- Våra elever kommer in på utbildningar med 25 platser som 500-600 personer söker till, säger han.

Grundutbildningen omfattar bild med alla möjliga tekniker med 300 timmar form.

- Jag tror inte "huset" överlever om vi lägger ner. Och det vi sysslar med här är det enda levande i den här sterila gruvmiljön. När Stora stängde gruvan ville bolaget inte ha någon kommersiell verksamhet och därför passade en konstutbildning bra, säger Boholm.

Han är kritisk till länets samlade bristande stöd till nyskapande konstverksamhet. Dalarna är alltför kulturkonservativt inriktat på att bevara "varenda höräfsa", som Boholm uttrycker det.

- Dalarna är världsmästare i att bevara. Jag hörde en uppgift om att det finns 40-50 museer bara här i Falu kommun. Elever och lärare är förbannade och ledsna, säger han och slår ut med handen.

Fornby folkhögskolas rektor Karl-Erik Pettersson bekräftar att han på styrelsemötet den 14 juni kommer att lägga fram förslaget att lägga ner konstutbildningen i Gruvstugan.

Landstinget är huvudman för Fornby folkhögskola. Pettersson beskriver det som att huvudmannens anslag steg för steg minskade under 1990-talet. Men det som sätter kniven i konstutbildningen är de medel Fornby folkhögskola fått från staten för Kunskapslyftet, som nu dras in.

- Vi har tittat på andra lösningar, men nu kan inte vi själva bära detta längre. Jag anser att en grundutbildning i konst istället borde vara en länsangelägenhet, säger Pettersson.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons