Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar musikbuss

Annons

Musik i Dalarna har tecknat avtal om bussresor till Dala-sinfoniettans konserter. Den första konserten där det nya sättet att göra det enkelt för publiken att ta sig till musiken blir sinfoniettans konsert med Lasse Lönndahl i Falun om tre veckor.

- Många äldre har efterfrågat buss till våra konserter. En del vill inte köra bil själva i vintermörkret. Till vår konsert med Lasse Lönndahl kör vi buss från Orsa, Mora och Rättvik direkt till konserten, berättar Åsa Agerbring på Musik i Dalarna.

- De flesta bussresor som erbjuds i dag går till Stockholm och en del tycker det är för långt att resa dit. Därför tror jag på att få igång ett system med kulturbussar i länet.

- Vi ser även att vi kan erbjuda buss till exempelvis Mora när vi har konsert där. Ett plus till som jag ser med kulturbussar är att en bussresa erbjuder lite sällskap. Det finns många som inte vill gå ensamma, säger Agerbring.

Just benämningen "kulturbussar" är namnet på landstingets satsning sedan 2002 att Dalatrafik gratis ska upplåta lediga platser i bussarna för för- och grundskoleklasser som åker till bibliotek och kulturevenemang.

Den här möjligheten har mest utnyttjats av för- och grundskolor i Falun. Bland besöksmålen ligger Framtidsmuseet i Borlänge i topp, men också kulturhusen i Rättvik, Leksand och Mora har höga placeringar.

- Vi har pratat länge om att också äldre borde få större möjligheter att ta sig till kulturarrangemang. Jag ser mycket positivt på Musik i Dalarnas initiativ, säger landstingets kulturchef Åsa Nyman.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons