Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stänger museet

Annons

Nu när allt plockats ner, dräkter, instrument och annat i bastutställningen, ska personalen utnyttja tiden till studier och till att tänka igenom vilka perspektiv som ska anläggas när allt byggs upp igen.

-Det blir en otrolig utmaning att få till omgörningen så bra att man kan uppleva att det får betydelse för länets attraktionskraft, säger museichef Jan Raihle.

En sak är säker-Dalarnas museum kommer inte att se likadant ut som under de föregående fyra decennierna.

Raihle beskriver nydaningen som en trestegsraket:

För det första satsas på tillgängligheten. Ny receptionsdisk och bra framkomlighet för handikappade och barnfamiljer med barnvagnar tack vare två nya hissar.

För det andra ska kommunikationerna signalera öppenhet. En ny trapp ska föra besökare rakt upp till andra våningens öppna galleri och den nya Faluavdelningen. Dalarnas museum är den del av Världsarvet som har i uppdrag att spegla gruvstaden Falun och gruvans betydelse för hela länet.

För det tredje ska ombyggnaden medföra förnyelse av verksamheten.

Nu ska hela landskapets historia speglas, inte bara bondekulturen utan också Bergslagsdelens industrihistoria.

-En basutställning ska inte stå i 40 år, säger Jan Raihle. Idealet är att kunna vara aktuell och flexibel. Numera finns krav på att begrepp som genusperspektiv och mångkultur måste genomsyra basutställningarna. Perspektiven har förändrats.

När museet öppnade 1962 hade man också en annan syn på barn. I dag räcker det inte med en barnverkstad i ett hörn. Nu gäller det att få hela barnfamiljen att trivas och att kunna erbjuda något för barn och unga i varje del av museet.

Interaktivitet är ordet för dagen. Med datautrustning utplacerad här och där ska man kunna fördjupa sina kunskaper.

-Vi anställda måste också bli mer tillgängliga, säger Anne Seppänen, som ingår i avdelningen för utställningar, pedagogik och program. Besökaren är ju inte ett kärl som ska fyllas, utan en människa som bär med sig egen kunskap och som vi ska möta i dialog och pedagogiska visningar.

Efter ombyggnaden ska samlingarna exponeras på ett nytt sätt och Jan Raihle tror att det blir möjligt att visa betydligt fler föremål än tidigare. Sådant som museet kunnat förvärva de senaste åren, mycket tack vare Dalarnas Försäkringsbolags kulturstiftelse, som bidragit med 4 miljoner sedan 1996.

18 miljoner kostar ombyggnaden av museet. Landstinget har satsat mest, 10 miljoner. Från EU kommer 2,5 miljoner, från Boverket 4 miljoner, från Sparbanksstiftelsen 800000 kronor och från Region Dalarna 300000 kronor.

-För konsthallen blir det ett kul år, tror Anne Seppänen. Där ska utställningarna gå omlott i de fyra rummen.

Appendix ska utnyttjas mer för ljud- och videoinstallationer. Rummet blir inte längre vikt för dalakonstnärerna i KiD, Konst i Dalarna. Den regionala konsten ska visas bland de andra utställningarna.

I vårprogrammet ingår en utställning om samarbetet mellan fotografen P Roland Johansson och textilkonstnären Helena Hernmarck, en minnesutställning över Gunnar Allvar, gästande skulptörerna Jila Mombasser från Iran och Ismael Fatty från Gambia, en skulptur- och ljudutställning med Sol Morén och Jonas Holmberg, måleri av Sture Meijer och fotografi av Reidar Falk.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons