Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu intar reggaetakterna Uppsala

/
  • Bunny Wailer startade en gång The Wailers tillsammans med Bob Marley. I helgen spelar han på Uppsala Reggaefestival. Foto: Collin Reid/Scanpix

Annons

"Skandinaviens Reggaemecka". Det epitetet fick Uppsala reggaefestival efter den första festivalen 2001. Då uppträdde ungefär tio band med bland andra Kalle Baah, Culture och Black Uhuru på scenen. Sedan dess har den forna endagsfestivalen vuxit och blivit större. Nu pågår den i tre dagar med drygt 40 bokade akter.

En av årets stora artister, Beenie Man, meddelade tidigare i juli att han ställer in. Istället uppträder Anthony B från Jamaica. Anthony B, som anses vara en av världens största reggaeartister, har besökt festivalen vid tre tillfällen tidigare. I övrigt är det en legendarisk landsman som är den största bokningen:

- Bunny Wailer så klart. Han gillar inte att turnera och vi är väldigt stolta över att han vill förära oss med sin närvaro, säger Yared Tekeste, arrangör och huvudansvarig för festivalen.

60-årige Bunny Wailer spelar rootsreggae med spirituella och politiska budskap, och var tillsammans med Bob Marley och Peter Tosh den som grundade bandet The Wailers.

Enligt Yared Tekeste finns det få kvinnliga artister på reggaescenen. Därför är det endast en kvinna som uppträder på hela festivalen. Hon heter Etana, och är med sitt kommande debutalbum på väg att bli Jamaicas nya stjärnskott.

Festivalen har haft ekonomiska svårigheter och förra året gick aktiebolaget som drev arrangemanget i konkurs.

- Men jag fortsätter driva det här i enskild firma. Jag är beredd att ta risken för jag tror så mycket på det här, säger Yared Tekeste.

Förra året kom i snitt 8 000 besökare varje dag till festivalen. I år hoppas arrangörerna på samma siffra.

- Om man utgår från förköpsbiljetterna ser det snäppet bättre ut i år än tidigare.

TT Spektra

Emma Ågrahn

Fakta: Fakta/Uppsala Reggaefestival

Var: Vid Studenternas IP i Uppsala

Datum: 9-12/8

Artister i urval:

Tordag: Yellowman, Anthony B, Buju Banton

Fredag: Bunny Wailers & The Solomonic Reggaestra, Natural Black, Gyptian, Million Stylez

Lördag: Etana, Richie Spice, Lutan Fyah, Gentleman, Capleton

Mer läsning

Annons