Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hoppar Rättvik av

Annons

Kammarmusikföreningen har funnits sedan 1994 och fick ett startstöd från alla tre kommunerna. Förra året utgick 15 000 kronor från var och en av kommunerna i Rättvik, Mora och Leksand.

Säsongen 2000/2001 var också utomordentligt fin arrangörsmässigt. Bland annat lyckades kammarmusikföreningen den säsongen locka en av Sveriges mest omtalade och framstående sångerskor till en konsert i Åhl - Malena Ernman. Då kom hela 225 personer till konserten.

I år omfattar Rättviks kulturbudget 5 789 000 kronor. Driftsbudgeten får en marginell ökning. I praktiken innebär det besparingar på kulturen i Rättvik eftersom löner och priser ökar snabbare än så.

Därför får inte kammarmusikföreningen något stöd alls i Rättvik i år. Frågan har varit uppe på kommunstyrelsenivå. Av Kammarmusikföreningen Siljans ungefär 100 medlemmar bor flest i Rättvik.

Kammarmusik är en kulturform som inte klarar sig på sina publikintäkter plus sponsorpengar. I snitt täcker dessa ungefär 60 procent av kostnaderna.

Vid konserten i Mora i går delades ut information till konsertbesökarna att bara Mora och Leksand stöder verksamheten 2002. Där framgick att konserten Par i piano den 10 mars, med sopranen Ann-Christine Jones och pianisterna Yoriko Asahara och Mats Janson, flyttats från Rättvik till Leksands missionskyrka. Flyttas kommer också den planerade konserten i höst när trombonisten Christian Lindberg skulle spelat i Rättviks kyrka.

- Det här är väldigt tråkigt, men vi kan inte låta skattebetalarna i Leksand och Mora svara för kulturutbudet i Rättvik, säger föreningens vice ordförande, Rättviksbon Mona Hallek.

Hon antyder att hon anser att 15 000 kronor är litet pengar för kommunen.

- Vi anordnar i alla fall arrangemang som vänder sig till kommuninvånarna som betalar kommunalskatt, medan Musik vid Siljan, som får massor av pengar, främst vänder sig till turisterna, dundrar hon.

Kammarmusikföreningen åker till konserthuset Cassels i Grängesberg i slutet på nästa månad. Bussarna startar i Mora. Och de stannar i Rättvik, också.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons