Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu genomförs tenorsatsningen

Annons

Borlänge orkesterförening fyller 80 år och har höga ambitioner med 2002 års vårfestival och höstfanfar.

Ett extra anslag från kommunstyrelsen gör det möjligt att hylla Jussi Björling genom Vårfestivalen den 4 maj, med den specialinbjudne jugoslaviske tenoren Zoran Todorovich.

I sin ursprungliga ansökan till kommunen ansökte orkesterföreningen om 300 000 kronor med avsikt att "röna en uppmärksamhet som definitivt placerar Borlänge på den kulturella kartan, en good will som kan behövas som en motpol till 'Familjen' och andra företeelser som i dag utgör Borlänges profil utåt", som Borlänge orkesterförening skrev.

Den beviljades 80 000 kronor ur kommunens särskilda evenemangsanslag på 1,25 miljoner kronor. Ur samma anslag fick centrumföreningen 100 000 till en kräftfest i centrum och kulturförvaltningen fick 300 000 kronor till Nostalgidagarna i centrum.

Det ekonomiska utfallet av tenortävlingen 1994 har länge lagt en våt filt över alla planer på att på något sätt uppmärksamma Björling.

Tenortävlingen gick back med hela 4,3 miljoner kronor.

På punkt efter punkt fick ledningen (i vilken ingick bland andra kommunalrådet Georg Karlsson, s, och landshövding Gunnar Björk) för tenortävlingen kritik av kommunens revisorer. Arrangemanget var dåligt planerat, hade dålig ekonomistyrning och intresset överskattades. Trots att 1,9 miljoner kronor spenderades på marknadsföring såldes inte alla biljetter.

När tävlingsdatumet började närma sig handlade kommunen mer eller mindre på löpande räkning. Kostnaderna skenade. Bara Håkan Hagegårds medverkan som konferencier under avslutningskvällen kostade 120 000 kronor.

Men Georg Karlsson har fortsatt att arbeta på en uppföljning. Många gånger har han talat för döva öron.

- Att prata om Jussi Björling i Borlänge är som att släpa in en död katt. Han är mer känd bland taxichaufförerna i Amerika, sade Karlsson till Dala-Demokraten förra månaden.

Orkesterföreningen ville från början bjuda in de tre främsta från Jussi Björling tenor competition.

Så blir det inte.

I stället uppträder Zoran Todorovich.

Varannan vårfestival kan, om årets faller väl ut, i framtiden komma att tillägnas Borlänges världstenor.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons