Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu dansas det i Mora

Annons

Att lilla Mora skulle kunna hålla en internationell balettfestival årligen var det nog inte så många som trodde när evenemanget startade för 18 år sedan.

Inte så många fler än kvinnan bakom idén om Stora Daldansen, Sirkka-Liisa Forslund.

Den här veckan dansas det igen, i hela Mora, på gator, i skolor och i Mora Parken, där internationell stjärnglans sprids över den internationella baletttävlingens final på lördag.

Professionell dans av hög klass har en speciell förmåga att tända intresse för dans, det hävdar Sirkka-Liisa Forslund.

- Man blir direkt påverkad. Har man en ovan publik är det särskilt viktigt att visa det som är bäst.

För unga dansare betyder festivalen också att man får möjlighet att jämföra och studera andra dansare och koreografier, att man ser var man själv ligger.

Att danseliten lockas till Mora innebär också att långväga publik dras hit. Sirkka-Liisa Forslund tror att ungefär sextio procent av den dansintresserade publiken kommer utifrån, merparten från storstäderna.

Som länsdanskonsulent i Dans i Dalarna betonar hon förstås samtidigt festivalens betydelse för det lokala dansintresset, inte minst som pådrivare för utvecklingen mot mer dans i skolorna.

I festivalen ingår alltid gatudans med danselever från länet med alla stilar, även streetdance, i programmet.

Sirkka-Liisa Forslund vill att publiken ska få uppleva bredden i dagens danskultur.

- Alla kan inte gilla alla dansstilar. Den egna upplevelsen är rätt, man behöver bara öppna sig.

- Det är onödigt att försöka "förstå" dansens språk, menar hon. Det räcker att se det vackra.

- Jag har alltid drivits av en stark tro på balettfestivalen, säger Sirkka-Liisa Forslund. Själv började hon dansa när hon var åtta år och hon har gått den finska motsvarigheten till Balettakademien.

Via Stora Daldansen i Mora har Sirkka-Liisa Forslund knutit allt vidare kontaktnät med Europas danscentra. Festivalen började som en svensk tävling i klassisk balett och breddades sedan till att omfatta hela Norden. De senaste tre åren har tävlande också inbjudits från Baltikum. Sedan två år har Sirkka-Liisa Forslund också samarbetat med Claudine Andreo, Frankrike, som är en av experterna i juryn. Det ger dansare möjlighet att åka till den europeiska finalen i Grasse i november.

Ett av syftena med balettfestivalen i Mora är att skapa en språngbräda ut i Europa för unga dansare. Faktum är att nästan alla Daldansvinnare har blivit anställda hos de europeiska operahusen.

En av de tidigare vinnarna, Jan-Erik Wikström, nu premiärdansör på Kungliga Baletten i Stockholm, återkommer som gästsolist i finalen.

Då dansar också kollegan, premiärdansösen Anna Valev, också hon tidigare tävlande. Från kompani Sol y Terre i Paris kommer Laure Daugé, som rönt stor uppmärksamhet i egna koreografier runtom i Europa.

Annat spännande: En av Sveriges mest namnkunniga koreografer, Lena Josefsson, gästspelar i Mora i kväll med en föreställning kallad Rasande rytmisk skälvande skör. Svenska och afrikanska dansare i danskompaniet Raande-Vu som förenar dans och musik från två kontinenter.

Dansstationens Turnékompani från Malmö besöker på onsdag gymnasiet med föreställningen Make Over, en humoristisk dansteatershow om manligt och kvinnligt.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons