Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är startfältet komplett

Annons

Jag är helt chockad, så jag vet inte vad jag ska säga, men om du stannar kvar i telefon ska du få höra champagnekorken smälla, sade Jan Johansen direkt efter tv-programmet.

Efter fyra veckors tävlande i fyra olika städer runt om i Sverige har åtta bidrag direktkvalificerat sig till Melodifestivalen. Men treorna och fyrorna i deltävlingarna fick på fredagskvällen en extra chans att gå vidare till Globen.

Och det blev "Sista andetaget" med Jan Johansen och Barbados med "Världen utanför" som nu får en extra chans nästa fredag.

- Jag var jättenervös. Vi har suttit hemma här hela kvällen och ätit italiensk mat och tittat på det här.

Hur tror du att det går nu i finalen, känns det som en extra chans?

- Det är svårt att säga, men jag tror att det kan gå riktigt bra, sade Jan Johansen.

Sveriges Television lät en jury bestående av tidigare schlagervinnare plocka ut de två sista finalisterna till Melodifestivalen i ett tv-program. Juryn bestod av Siw Malmkvist, Svante Thuresson, Charlotte Nilsson, Roger Pontare, Jill Johnson, Lasse Holm, Claes af Geijerstam, Nanne Grönvall och Tommy Nilsson med den specielle "schlagerdirigenten" Anders Berglund som juryns ordförande.

Jurymedlemmarna fick rangordna de åtta låtarna och sätta poäng.

Programmet var förinspelat, men SVT hade sett till att försegla resultatet så att det inte skulle läcka ut. Därför blev det väldigt spännande för artisterna som inte fanns på plats i studion utan satt framför tv:n runt om i landet och väntade på juryns utlåtande, precis som tittarna.

Den som trodde att de rutinerade artisterna skulle vara tama i sin bedömning av de tävlande artisterna fick på skam. Det var visserligen mest välmenande omdömen, men Tommy Nilsson lät till exempel förstå att han inte hade gett Excellence och deras låt "Last to know" särskilt höga poäng.

- Det är en ganska modern poplåt, men det spricker på framförandet tycker jag. Det är tyvärr så, de är gulliga, men det räcker inte. Låten har inte det riktiga lyftet heller och det beror mycket på framförandet, sade Tommy Nilsson och fick snabbt medhåll av Nanne Grönvall och Claes af Geijerstam.

Det var trots allt traditionella schlagerlåtar med etablerade artister som föll juryn på läppen. Framförallt Jan Johansen gick hem hos juryn.

- Jag tycker det här är bra. Ballader inte så vanliga i den här sammanhangen. Det hänger mycket på vem som gör dem och Jan är väldigt bra på det här. Det är hans grej. Det här är ganska häftigt, sade Svante Thuresson och fick starkt medhåll av Siw Malmkvist.

Nästa fredag är det alltså dags för den sjätte och sista etappen i årets Melodifestival. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons