Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bokrea

Annons

I torsdags meddelade Marita Ulvskog att en ny "bokprispolis" ska kontrollera att sänkningen av momsen på böcker inte förvandlas till lättvindiga vinster för bokhandlarna.

Regeringen var före sänkningen starkt tveksam. Risken finns att den bara blir ett stöd till branschen och inte får något kulturpolitiskt genomslag.

Bokläsningen i alla samhällsgrupper måste öka, menar Ulvskog och presenterade i torsdags en kommission som under tre års tid ska granska prisutvecklingen och verka för att läsandet ökar.

- Det är mycket bra, säger Daniel Tengstad som driver bokhandel i Hedemora, Avesta och Borlänge.

- Det handlar om trovärdighet och ärlighet gentemot kunderna. Det här är en gåva från staten till bokhandlare och läsare och det ska komma slutkonsumenten till godo.

I Mora har en representant från kulturrådet redan kontrollerat priserna i Mora bokhandel, före momssänkningen.

- Hon kommer nog tillbaka, säger ägaren Jan Jorbrink som redan före nyår körde reaerbjudanden för att visa vilken prisnivå som skulle komma.

När momsen på böcker för några år sedan sänktes i Finland, blev effekten bara kortvarig. Det vill regeringen till varje pris (?) undvika, och i Dalarna verkar handlarna ställa upp.

Alla har valt att sänka bokpriset exakt 15,2 procent. Vilket leder till något "opsykologiska" priser. En bok kostar kanske 51 kronor eller 147, 50 i stället för sedvanliga 59 och 149. Men romaner för strax under 200 kronor och pocketböcker för 40 kronor blir ingen ovanlighet i framtiden.

Men än så länge har köpruschen uteblivit.

Daniel Tengstad har visserligen märkt en liten, men tydlig ökning och på Akademibokhandeln i Falun verkar januari bli en ovanligt stabil månad.

- Vi har inte märkt något direkt, det är svårt att säga efter julförsäljningen, säger Inger Prising på Blids i Falun. Men vissa kunder köper faktiskt travar och har väntat med inköpen till efter nyårshelgen, berättar hon.

Prismedvetna studenter vid högskolan i Falun torde vara känsliga för en sänkning, men inte heller butiken vid högskolan har mött någon anstormning.

- Vi är ju ett specialfall eftersom vi stänger strax före jul, säger Titti Bergkvist.

- Men jag räknar med en ökad försäljning till kursstart. Att man i större utsträckning väljer att köpa kurslitteraturen i stället för att låna.

Alla som tidningen talar med uttrycker en from önskan om att handeln ska "sköta sig".

Men det är först efter bokrean i slutet på februari, som man kan se någon tydlig tendens, tror de flesta. En rea som kommer att bli den billigaste på många år. På bokhandeln i Mora har man bunkrat upp med extra böcker, trots att rean olyckligtvis sammanfaller med Vasaloppsveckan.

- Då säljs det inte en bok här. Då är det bara skidvalla som går åt, säger Jan Jorbrink.

- Det skulle vara veckan före i stället. Under Tjejvasan, då säljs det. Kvinnor står ju för 60-70 procent av läsandet.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons