Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgisk jordbunden naivism

Annons

John Mattsson föddes utanför Hedemora när förra seklet ännu var ungt, debuten kom 1999 med diktsamlingen Hembygdens klockor. I litteratur är det erfarenhet som talar, så det är aldrig för sent att ta till orda. Det är tillbaka till den värld som då fanns som hans dikter tar oss. Både tiden och, som titeln antyder, platsen frambesvärjs i denna hans andra diktsamling.

Det är en nostalgiskt tillbakablickande röst som kommer läsaren till mötes. Alla som är uppväxta nära skogen har ett sedan barnsben intimt förhållande till stigar. De präntas tidigt in i medvetandet och fungerar som ett slags kitt för sammanbundenheten med naturen. Innan "motorismens tid" var de farleder som man ofta tog till arbete och vänner.

Mattsson berättar i en programförklaring för sina dikter att de ska ses som sådana stigar som leder tillbaka till människor, tider och en hembygd som till största delen gått förlorad.

Mattsson gör allvar av sina intentioner, en serie ömsinta porträtt från bygden daterar sig till personer födda i mitten på artonhundratalet. Historien känns inte som så långt borta i hans perspektiv. Samtidigt har Mattssons dikter ett särskilt intresse för dem med en relation till byn Stubbersbo utanför Hedemora.

De tillbakablickande dikterna präglas av en jordbunden naivism med sin speciella charm som även kan komma med träffande samhällskritik.

Som i Tidsandan där det slitsamma och ofta otacksamma arbetet hyllas. Några rader förtjänar att citeras:

Den arbetstyngde får ta konsekvenserna

medan bestämmande teoretikern går fri

Sådan är dagens situation där lättsamhet

belönas med fallskärm och hög lön,

medan svettyngda arbetsutförande

får sälla sig till fattigmanskön

Dessa rader är det frestande att läsa som en bitsk kommentar till det tidiga 1990-talets bankkris. Så nog finns allmängiltigheten i dikterna, men för maximalt läsnöje bör läsaren ha vandrat, och vilja återuppväcka de hembygdens stigar som författaren gör.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons