Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norah Jones regerade på Grammygalan i USA

Annons

Redan under förshowen till den direktsända galan i Madison Square Garden stod det klart att Coldplay plockade hem priset för Bästa alternativa album, kategorin som Göteborgsbandet var nominerat i.

- Det är så det ligger till, det är inte så mycket att säga om det, sade sångaren Ebbot Lundberg till TT.

Lundberg och hans band var nominerade för skivan Behind the music som kom ut i USA i höstas. Enligt skivbolaget har den sålt närmare 100 000 exemplar.

Det faktum att Coldplay vann med A rush of blood to the head tycker Lundberg ändå känns bra.

- De har ju gjort en rysligt bra platta. Jag hade blivit lite låg om Beck eller Elvis Costello hade vunnit.

Är ni besvikna?

- Nej, vi hade inte förväntat oss något. Nu ska vi se till att ha lite kul här. Det blir ju efterfest också.

Inför prisutdelningen sade Ebbot Lundberg att han trodde att galan skulle få karaktären av ett fredsevenemang. Han planerade att - som vanligt - vara klädd i kaftan.

Till viss del fick han rätt. Grammygalan sändes från New York för första gången på fem år. Med terrordåden den 11 september i färskt minne lät arrangörerna New Yorks stad stå värld.

Efter en stark inledning av Simon and Garfunkel (The sound of silence, deras första gemensamma spelning på närmare ett decennium) fattade kända New York-personligheter som Dustin Hoffman och Robin Williams stafettpinnen och agerade värdar. Flera prisutdelare och pristagare passade på att lägga in ett ord mot den krigsuppladdning som pågår i USA.

Men galan var också musikaliska giganter, coola rockband, gråtmilda tacktal och välproducerad amerikansk glittershow.

Kvällens sensation var den lågmälda pianospelande Norah Jones (dotter till den indiske sitarspelaren och Polarpristagaren Ravi Shankar) och hennes debutalbum Come away with me som tog hem hela åtta priser.

Jones vann bland annat kategorierna Bästa sång, Bästa singel, Bästa nykomling och Bästa popmusikaliska vokalinsats.

- Jag trodde aldrig att min musik skulle räknas som pop, sade Jones i ett av sina tacktal.

När hon till sist fick hämta priset för Bästa album ville orden inte riktigt räcka till.

- Jag vill bara säga att i en tid som denna, när världen är så konstig, känner jag mig välsignad och lycklig över att det senaste året har varit så som det har varit, sade den svartklädda 23-åringen.

Rockveteranen och förhandsfavoriten Bruce Springsteen, nominerad för The rising, fick ta emot tre Grammys i rockkategorierna.

Under kvällen delades totalt 104 utmärkelser ut. De övriga svenska som nominerats - Ann Sofie von Otter, Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester - blev dock utan pris.

CHRISTINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Mer läsning

Annons