Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjsamt frieri över en tallrik soppa

Annons

Teater | Komedi

FRIERIET

av Anton Tjechov

I rollerna: Ronald Brandell,

Maud Nyberg, P-A Strand

Publik: 50 personer

Sågmyra herrgård, 14/11

Ivan Vasiljevitj Lomov besöker sin granne, godsherren Stefan Stefanovitj, för att anhålla om hans dotters hand. Den hjärtkranke 35-åringen Ivan kan inte med den bästa vilja i världen sägas vara något kap, men Natalja är på väg mot glasberget och behöver hitta en make.

Vilken make som helst duger.

Men det som ser ut att bli ett enkelt frieri med lyckligt slut blir i stället kärlek med förhinder. De goda grannarna kan nämligen inte tygla vare sig habegär, avundsjuka eller besserwisser-tendenser, och frieriet utvecklar sig till en farsartad fejd om hagar, hundar och herrskapsmakt.

Skådespelarna från Panikteatern i Uppsala gör soppteater av Tjechovs korta enaktare, och stycket lämpar sig väl som mitt-i-maten-teater. Det som eventuellt står med fin ironisk stil i texten förvandlas till burleskt buller och bång med yviga gester, men det är som sig bör.

Publiken får ryska rödbetor, gräddfil, grovbröd och komiska kärleksbestyr i en högljudd, aningen överspelad men ganska charmig föreställning där ensemblen hela tiden rör sig mitt ute bland matgästerna. Ofta söker skådespelarna närkontakt med gästerna, men utan att tränga sig på eller besvära.

Frieriet i Sågmyra är robust bruksteater med inbyggd söndagssoppa och trion från Panikteatern bjuder på en intim och rolig timme i herrgården.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons