Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisserska prinsen

Annons

Nisserska teatern i Falun försöker lotsa oss in i Lille Prinsens bisarra värld redan under den lilla pressträffen.

En värld som liksom prinsen har något lätt autistiskt över sig. Inget svar är väntat. Ju mer oväntat desto sannolikare, lyder den skruvade logiken.

Historien om prinsen är hämtad ur en bok som i all sin barnslighet är ganska svårbegriplig, även efter att man kommit underfund med hur författaren Antoine de Saint-Exupérys namn ska uttalas.

En flygare kraschar sitt plan och möter en mycket gammal själ i en tolvårings kropp. Som en blandning av Yoda och Markoolio. Och han visar att man kan tänka, inte så lite annorlunda.

"Det vore nästan tjänstefel" att inte sätta upp Saint-Exupérys surrealistiska historia, menar regissören tillika läraren, Svante Andersson.

En pjäs som handlar om att våga lita på sig själv, sin intuition eller kanske bara på sin dåliga känsla för logik, är livsviktig i en tid då många barn inte törs lyssna till sin inre röst, menar han.

- Prinsen säger inte vad som är rätt eller fel. Det finns inga pekpinnar. Han är mycket av en antihjälte.

Amatörensemblen Nisserska teatern fortsätter outtröttligen att sträva mot nya teatermål. I Svante Andersson har de hittat en drivande regissör.

- Att jobba med amatörteater är tvärt-om mot att jobba med proffs. Man kan inte bygga sig en bild av pjäsen innan man vet vad man har för skådespelare.

Processen går baklänges. Först jaga skådespelare. Sedan göra pjäs.

Kungen - Christer Sporre - hittade han bland kollegorna i lärarrummet. Prinsen spelas av Tony Westlng som setts i tidigare uppsättningar. Sju skådespelare medverkar i övrigt, vid sidan om de fyra små "blommor" som med lätt uttråkade miner springer runt och förstärker känslan av en högst overklig pressträff.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons