Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nintendo Wii doftar förfest

Annons

Kommer du ihåg när man spelade tv-spel som ung och liksom lutade och skakade handkontrollen för att man trodde att det skulle hjälpa till i själva spelet? Med Nintendos nya konsol Wii får man faktiskt användning för dessa färdigheter, maskinen är nämligen utrustad med två rörelsekänsliga styrdon som snarare påminner om två fjärrkontroller än vanliga handkontroller. Fjärrkontrollerna känner av precis var i rummet de befinner sig, vilket gör att man kan svinga golfklubbor, vifta på baseballrackets och smasha tennisbollar med samma rörelser som man använder i verkliga livet.

Hela konsolen doftar förfest och med det billiga priset och det extremt lättillgängiga upplägget hoppas Nintendo på att valla in en drös tidigare ointresserade i tv-spelsvärlden. Men Nintendo är också noga med att försöka behålla även de trogna hardcorespelarna. Populära spelserier som Metroid, Mario och Zelda kommer att få uppföljare, och dessutom kan man ladda ner klassiska spel från andra konsoler samt använda sina gamla Gamecube-spel.

Wii är ett väldigt suspekt namn, kan tyckas. Ordet ska stå för we" eller vi på svenska, och syftar självklart på att man ska spela tillsammans. Det blev givetvis mycket uppståndelse när namnet offentliggjordes, men det visade sig vara lika smart som det är fult. Ungefär två miljoner lustiga ordvitsar har redan myntats och det är ju dessutom ett mycket lättare namn att komma ihåg än konsolens tidigare namn Revolution.

Få konsoltillverkare har lyckats skaffa en perfekt publikbalans mellan vanliga Svenssonspelare och riktiga veteraner, men om Nintendo nu fortsätter på samma bana och spelar sina kort rätt kan de faktiskt skapa just det som konsolen var menad som. En revolution.

ERIK NAHLÉN

Mer läsning

Annons