Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ninja dolls gör sig redo

Annons

Det ska bli kul att prova att spela hemma igen, det var ett tag sedan, säger Jonas Asp-lind.

Jonas Asplind är gitarrist och skriver det mesta av låtmaterialet till Ninja Dolls. Han tycker att band ska hjälpa varandra, att Falubanden kanske är lite mer bortskämda och avundsjuka än vad Borlängebanden är.

- Jag tycker att Falun borde få ett bra band! Så att de kan dra med sig andra band. Det är inte bara i Borlänge som det finns bra band.

När Falubandet spelade på Nalen i vintras presenterades bandet som "Borlängebandet Ninja Dolls".

- Det är klart, Borlänge är bra, Mando Diao och Sugarplum Fairy har rätt att vara stöddiga. Jag åker ofta dit på spelningar, men då frågar folk "varför åker du dit?". Band borde ju stödja varandra i stället.

Jonas Asplind kom med i Ninja Dolls av bara farten 2001. Hans dåvarande sambo Emma Norling hade precis startat bandet.

- Jag var bara inhoppare från början och det var meningen att det bara skulle vara tjejer i bandet, men sedan blev det jag, Emma, Victoria Holden och Martin Djuse. Och nu har vi äntligen fått en trummis också, Gustav Berg-qvist, så nu funkar det jättebra. Det spelar ju ingen roll om det är tjejer eller killar. Jag är så trött på det där uttrycket "tjejband".

I november går Ninja Dolls in i en studio i Vansbro och räknar med att kunna släppa albumet redan efter årsskiftet.

Musiken har gått från att vara punkrock-pop till mer pop och tillbaka till det något hårdare.

- Vi har kontakt med ett kanadensiskt bolag som kommer att få släppa vår musik. Sedan ska vi även släppa på ett svenskt bolag med hyfsad distribution så att vi kan kliva vidare.

- Folk börjar tröttna på att vi aldrig släpper vår musik. Utan bolag är det svårt. Vi hade gjort en schysst musikvideo som ZTV ville sända, men vi blev nekade just på grund av att vi inte hade något bolag, säger Jonas Asp-lind.

"Punkkombon" har Ninja Dolls kallats. Och just ordet kombo passar bra i Ninja Dolls-sammanhanget.

Tre av de fem bandmedlemmarna bor nämligen på "Ninjagården" i Falun.

- Ja, den ligger på Åsgatan. Jag bor på samma innergård som Victoria och Martin i bandet. Sedan har vi min lilla punkiskatt Sheena också.

Jonas Asplind har jobbat ideellt med musik i Falun i över tio år och har byggt upp en god kontakt med musikbranschen. Nu är han musikhandläggare och musikcirkelansvarig på Studiefrämjandet i Falun och ägnar sin vakna tid åt musik. Han har fått en del erbjudanden, bland annat från ett skivbolag som ville köpa hans låtar.

- Det var en japansk artist som ville ha mina låtar. Hon sålde runt en miljon skivor bara i Japan sade de. Men jag tackade rätt så snabbt nej till det. Jag bryr mig inte om pengar, jag vill ju ut och spela och nu när vi får relativt bra betalt för spelningar så har vi råd att producera själva.

Ninja Dolls har turnerat flitigt runt hela landet. Under året har de spelat på Nalen, Peace & Love, Storsjöyran, Mission Impossible och i Sundsvall. Och där de inte spelat har Jonas Asplind varit ändå för att nätverka.

- Jag har alltid med mig skivor och delar ut till folk. Man får inga skivkontrakt på att bara skicka demos längre. Jag har lagt ner hela min själ på att sitta och skicka mejl och ringa till bolag och branschfolk. Det är kontakter som gäller, man måste ut och röra sig.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons