Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Scoop håller inte Allenmåttet

Annons

Woody Allen tycks ha fastnat rejält för Londons överklassvärld. Efter sin thriller Match Point som kom i fjol är han tillbaka hos de adliga

britterna, även nu med Scarlett Johansson i huvudrollen. Men moralkakor och den läskigt vaga mystiken är borta, tillbaka är den vanliga Allen-tokroliga, studentikosa farsen.

Här spelar Woody Allen ännu en gång den neurotiske judiske farbrorn, den här gången magikern Sid Waterman som blir lite av skjutjärnsreporter-wannabe Sondra Pranskys (Scarlett Johansson) närmste kollega och fadersgestalt i hennes jakt på en seriemördare.

Genom ett spöke får journaliststudenten Sondra nys om ett hett scoop. En tarotkortsmördare går lös i stan och spöket (McShane) lämnar ledtrådar som leder Sondra till aristokratsonen Peter Lyman (Jackman). Scarlett Johansson spelar något otippat en nördig fulsnygg studentska med fotriktiga skor, tandställning, bylsig knälång kjol och gör att sexsymboltiteln som Johansson annars så ofta får axla, slopats för en stund. Här försöker Sondra ohämmat använda sig av sin studentnaiva, fumliga charm och råkar i sin iver även finta bort sig själv i flirt/research-härvan.

Någon Allensk gubbsjuka är det inte direkt tal om. Snarare känns han gaggigt tröttsam i sitt försök att återgå till att göra navelpilliga narcissism- och judeskämt till en konst.

I stället tar amerikanska Englandsvitsar överhanden och allt känns osunt tamt. Att Sondra Pransky går in och avbryter magikern Sid Watermans värsta demensskämt är ett plus, men det hjälps inte. Manuset är väl tunt och dialogen håller inte det vanligtvis lättbluddriga amatörpsykologiska småskojiga Allen-måttet, utan tenderar hela tiden att kännas platt.

När filmen är slut sitter jag där med fadd smak i munnen. Woody Allen har helt enkelt tappat sin nerviga kvickhet och känsliga balansering mellan fars och rättfram småskojig ironi.

Vemodigt att bevittna.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons