Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det sa inte klick

Annons

"Han blick förflyttar sig ryckvis över tidningssidan.

Då kommer känslor så frusna att de tas för tankar."

JOHANSSON

Maddes rumpa visas upp, liksom Britney Spears, Cameron Diaz och Bruce Willis, för att inte tala om Ushers. Snuttifierat, objektifierat. Lite film-, spel- och musikrecensioner hittar man längst bak, i skuggan av 20 sidors Hollywood/prinsess-skvaller.

Men en förnyelse av nöjesjournalistiken?

Öh, knappast. Jag läser, tittar på kungen som kliar sig där bak, P Diddy i pyamas, på Drew Barrymores bil när hon får böter och så vidare. Men vad tycker jag egentligen?

Inte som Martin Kellermans alter ego, Rocky i alla fall.

"Saker som jag tycker om men inte borde; Veckans Nu - smygtagna nakenbilder på Rod Stewart och hemma-hos-reportage hos Lars Gåre från Robinson. Jag älskar den här tidningen, men kan definitivt inte stå för det", konstaterar Kellerman i den första upplagan av magasinet Rocky.

Nej, ordet älskar känns något malplacerat i sammanhanget. Klick! är ju i och för sig inte Veckans Nu, även om jag hört rykten om att det är just blaskan Veckans Nu som är en av de stora inspirationskällorna. Även om Anders Gerdin påstår att Klick! i första hand är en nöjestidning och inte en skvallertidning och att varken Expressen Fredag eller Se & Hör hör till konkurrenterna...

Skulle därför var mycket intressant att höra hur Gerdin i stillhet definierar nöje när närapå två tredjedelar av bilagsblaskan faktiskt består av just kändisskvaller.

I veckan lanserades även nakennyheter i Storbritannien. Lily Kwan och Samantha Page heter två av programmets nyhetsankare som ska presentera nyheter med simultankapacitet. De ska nämligen läsa nyheter och samtidigt klä av sig. Visst, det har varit varmt, men det känns ändå lite överdrivet att strippa i just nyhetssammanhang.

Vi går mot växthuseffekt-infekterat varmt klimat med naknare människor, och så kallad förnyad nöjes- och nyhetsjournalistik. Denna förnyelse känns tveksam och fullständigt stelopererad.

Fotnot: Tranströmers citat är hämtat från diktsamlingen Det vilda torget.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons