Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedslag i Faluhistorien

Annons

Falun är en länshuvudstad med unik historia, där Koppargruvan har blivit en guldgruva när det gäller berättarstoff. Ännu har vi inte fått den välbehövliga Världsarvsboken, den som samlar och fördjupar kunskapen om Stora Kopparberget.

Men i väntan på en sådan görs olika försök att göra Världsarvet känt.

Sensus Studieförbund har givit journalisten Susanne Jobs uppdraget att skriva en inspirationsbok för vidare studier i Världsarvsbygden. Boken Världsarvet Falun är en lättillgänglig utgåva som på 142 sidor ger en första överblick över den historiska trakten, stödd på uppgifter från skrifter och Faluhistoriskt kunniga. Urval och disposition är Jobs egen och mycket av innehållet är tidigare publicerade artiklar från Dala-Demokraten.

Avsnitten om gruvan ger överblick över vattenvägar och teknik, fakta om hyttor, rostning och annat som kan vara bra att slå upp, och inblickar i arbetarnas liv. Gruvdrängar och gruvpigor var ofta båda familjeförsörjare och gifta med varandra. Barnomsorgen under 1700-talet löstes genom att barnen fick vara med föräldrarna i gruvan, vilket resulterade i åtskilliga olyckor. Det är svårt att hitta dokumentation om kvinnornas insatser. Mer forskning behövs över huvud taget om barnens situation och om sociala frågor.

Bokens kapitel om staden och bergsmanslandskapet bygger till stor del på presentationen av utvalda hus och gårdar.

Gruvhistoriens baksidan, 1 000 års miljöförstöring, berörs också. Falu gruva är den största tungmetallförorenaren i Sverige. Boken upplyser samtidigt om det ekosystem som håller på att etablera sig. En liten svamp som livnär sig på tungmetaller är märkligt nog grund för framtidens grönska på slaggvarparna.

Bland fakta och källor finns mycket intressant samlat under rubriken Falun i årtal, en sammanställning gjord av Örjan Hamrin. Här får man till exempel veta vilka typer av hantverkare som fanns i staden på 1700-talet, när Stora Skyfallet ägde rum (1666), när halva staden brann ner (i juni och juli 1761), när fotogenbelysning kom på gatorna (1866), när Falun fick sin första bil (1905), och så vidare.

Mer läsning

Annons