Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk för ung kultur

Annons

Det vill Kamouflerad kurbits motverka genom att skapa ett nätverk över länet.

-Vi hoppas kunna samla ihop oss till ett riktigt kultur-jam minst en gång om året.

Vad är det då för kreativa uttryck som föreningen vill stimulera?

-Allt från scenkonst till hiphop, från jazz till hårdrock, från traditionellt måleri till graffiti, från poesi till foto. Det kan också handla om dokumentärfilm, konstfilm eller grafik gjord för dataspel. Alla utövare behöver inte befinna sig i framkanten.

-Massor av ungdomar i eftergymnasial ålder ägnar sig åt skapande i någon form. Poängen är att få dem att stanna i länet.

-Politikerna tycks tro att det räcker att satsa på idrott, tycker Johan.

Hur är kontakten med kulturinstitutionerna?

-Institutionerna talar ett annat språk än vi. Men vi har fått bra respons från museipedagogen Annacari Jadling.

Varför togs namnet Kamouflerad kurbits?

-Det är ett bra namn för att sammanföra olika krafter i Dalarna, alla ute i byarna som drömmer om att att göra musik, sy kläder, komma in i en ateljé eller något liknande, så att de kan komma vidare i sitt skapande.

-Dessutom är vi stolta över och vill värna Dalarnas kurbits, som är en konstform som skapats just här. Men den folkliga väggkonsten måste gå vidare och väva in nutiden. Ett av målen i föreningens verksamhet är att få till stånd en laglig vägg för seriösa graffitimålare och andra konstnärer, men motståndet är hårt.

Nyligen arrangerade Kamouflerad kurbits ett seminarium i Dalarnas museum kring graffiti där Pärra Andreasson från Malmö föreläste om projekt som genomförts i olika kommuner.

-Många blandar ihop graffiti och klotter. Men det finns goda exempel, bland annat i Malmö, där lagliga väggar utvecklat graffitin till en annan nivå, säger Johan Efrik.

En föreningslokal med plats för bred kreativitet är närmaste målet för Kamouflerad kurbits.

Fotnot: Den 28/1 arrangerar Kamouflerad kurbits klubbafton på Banken i Falun med bland annat utställning och livemusik av Gaffaman, Stockholm.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons