Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen gav Clara första inspirationen

Annons

- Det var en aha-upplevelse för mig när jag var åtta, nio år gammal och var ute själv i naturen. Att sedan kunna beskriva den upplevelsen genom en dikt var fantastiskt, säger Clara Diesen. Jag visste redan då att jag ville bli författare.

- Jag hittade den här platsen där handlingen utspelar sig inom mig själv och därifrån kommer materialet till dikterna. I det här fallet är det en fiktiv plats någonstans vid havet, säger Clara Diesen.

- Jag har en klar relation till just havet. Dels så finns bilden av havet som evigheten, men jag tänker även på det universum av liv som finns under ytan. Efter den här boken så har jag lämnat den platsen och tömt ut det marina temat, fortsätter hon.

- Boken beskriver en process av att glömma och att försöka gå vidare. Jag har funderat mycket på glömskan och minnet och hur det allt eftersom tiden går blir svårare att minnas någon. I stället blir det att man konstruerar minnet av personen, säger Clara Diesen.

Genom poesin kommer hon närmare känslor och tillstånd som hon annars upplever som väldigt svåra att beskriva med ord. Boken bearbetar dem för att i slutet komma till någon slags befrielse.

Att få släppa en diktsamling som debutant är inte gjort på ett nafs. Det har tagit två år efter att den blev antagen för publicering till att Glömskans bok kan komma ut på fredag. Clara Diesen har nästan hunnit skriva färdigt sin nästa diktsamling som handlar om en resa och en kärleksrelation. Till hösten börjar också repetionerna inför hennes nya teateruppsättning som har premiär på Teater Moment i Stockholm i början av nästa år.

- Titeln har jag tagit från en låt av Nick Cave, "Your little mystery". Jag tror det blir lite mer abstrakt än det jag har gjort tidigare och den kommer att använda sig av olika teatergenren. (PM)

SOFIA STRANDBERG

Mer läsning

Annons