Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalscen i Dalarna

Annons

Alla ska veta att den unga nationalscenen ligger i Dalarna och att det händer viktiga saker ute i provinsen, poängterar teaterchefen.

Det är Dalateaterns medvetna satsning på att utveckla dramapedagogiken och knyta samman teatern med skolorna som uppmuntras. Med det extra bidraget följer uppdraget att sprida kunskaper om barn- och ungdomsarbetet ut över landet.

Dalateatern startade sitt barn- och ungdomsteaterprojekt med ambitionen att göra scenen till en mötes- och diskussionsarena som lockar ung publik.

- Vi vill erbjuda en oas för de unga där de känner att de blir tagna på allvar och livsfrågorna blir belysta på djupet, säger Astrid Assefa. Det är viktigt inte minst idag när många ungdomar upplever att politiker hycklar och vuxna inte bryr sig.

Att lyssna in vad de unga idag funderar på har varit huvudsaken när teatern uppsökt skolorna. Krigen i världen väcker många känslor och det var därför Dalateatern valde temat för höstens satsning. Man har också förstått att unga gärna vill diskutera miljö, solidaritet och globala frågor.

- Bidraget ger oss tid att få bättre verktyg och att hitta teaterns plats i verkligheten, säger dramapedagogen Nina Kjällquist. En teater ska inte låsa in sig.

För ett år sedan fick Dalateatern 800 000 kronor från Statens Kulturråd och började med att sätta upp "Hon och han och han och hon".

- Vi lade sedan upp en trestegsraket, som började med "Hitom ditom bortom". Den fortsätter i höst med "Adems krig" och i vår med en uppsättning av Shakespears "Stormen", säger skådespelaren Yngve Sundén, som varit drivande i gruppen.

- Nu är det läge att planera för nya raketer!

Men arbetet med att bygga upp barnteaterverksamheten är äldre än så.

Redan 1993 fick Dalateatern två dramapedagoger som kontinuerligt arbetat upp kontakterna med länets skolor. Fortfarande är teatern ensam i landet om att ha dramapedagoger med fast anställning och deras erfarenheter är efterfrågade på många håll.

Det ligger ett tungt arbete bakom barn- och ungdomsprojektet, som pågått så länge att fem teaterchefer hunnit medverka.

- Trägen vinner, konstaterar Yngve Sundén, som sökt massor av bidrag och tillsammans med andra i gruppen rest runt och presenterat sitt arbete genom föreställningar och i seminarier. Han är glad över att bidraget äntligen ger möjligheter till långsiktig planering.

- Nu måste vi verkligen sätta oss ner och begrunda hur vi vill gå vidare, både när det gäller utforskningen av det sceniska språket och med skolkontakter och workshops.

Det nationella teateruppdraget har utdelats två gånger tidigare - första gången till Gottsundaprojektet i Uppsala och andra gången till Backa teater i Göteborg. Det här är ett bidrag och uppdrag som inte kan sökas och är därför desto mer hedersamt.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons