Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan som José Saramago

Annons

Arthur är huvudperson i den holländske författaren Cees Nootebooms roman Alla själars dag, hans sjätte på svenska. I romanen skildras Arthurs intellektuella bohemliv tillsammans med vännerna - den holländske konstnären Victor, den tyske filosofen Arno och den ryska fysikern Zenobia. Mycket tid går åt till att diskutera och filosofera, och åt att äta och dricka gott. I sina sammankomster skapar de sin egen speciella verklighet, avskild från världen utanför. På så sätt passar Berlin utmärkt som miljö - också Berlin har ju levt ett liv i avskildhet till dess att muren föll.

I romanen står en kvinna, Elik, för murens fall, för verklighetens förändring.

Från ingenstans träder hon in i Arthurs liv. Deras förhållande är en känslig bild av det svåra i Tysklands återförening. Därigenom är den också engagerande, samtidigt som den ger romanen något svårgripbar och undflyende. För med Elik kommer också det för Nooteboom så typiska in i romanen: det fantastiska och sagolika. Härigenom vaknar romanen till liv och blir något mer än det litet torftigt intellektualiserande som hotat till en början.

Tankarna går lätt till en annan stor författare, José Saramago. Också Nootebooms prosa har ett säreget flyt och en egen skönhet, och kännetecknas av samma filosofiska lågmäldhet och finstämdhet som på ett förunderligt sätt lyckas få liv i det mest vardagliga. Nootebooms mästerliga minnesteknik, där han låter olika lager av minnen obehindrat flyta in i varandra, förhöjer läsningen än mer.

Minnen, i form av upplevelser och ordväxlingar, cirkulerar oavbrutet i Arthurs huvud och allt eftersom kan man forma en något sånär tydlig, om än komplex, bild av honom.

Alla själars dag är en stor roman som skildrar det mest elementära, vänskap och kärlek. Ju mer man läser desto större växer den sig, och när boken är slut vill man bara ha mer. Då är det skönt att veta att fler av hans böcker finns översatta. Och för er som ännu inte stiftat bekantskap med denne holländare, finns bara ett råd: gör det.

DAN BRUNDIN

Mer läsning

Annons