Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När lögnen går för långt

/
  • Tillsammans. Anna Björk och Molly Hartleb (regissör) har arbetat tillsammans med skildringen av familjen med mörka hemligheter.
  • Från Dramaten. Skådespelerskan Anna Björk gör huvudrollen i Lögnens pris.

Annons

Ungefär tio minuter in i SVT:s nya thriller Lögnens pris, som har premiär i SVT på långfredagen, vill man spontant utbrista: "sluta ljug då, Helena!". Hennes älskare, som hon naturligtvis har ljugit om för sin man, har dött efter en olycka i trappan.

Liket lägger hon i bagageluckan på Volvon, som hon sedan råkar köra i sjön, varpå polisen måste undersöka bilen... Lögner staplas på lögner, situationen blir allt mer ohållbar. Hon beter sig allt annat än rationellt.

- Om man var osynlig och kunde spionera på hur människor tar sig fram när de har klantat till det lite, så tror jag att man skulle känna ungefär som man känner inför Helena. Ibland är de jäkligt korkade, ibland vill man bara heja fram dem. För mig var det en realistisk bild av en människa i kris, säger Anna Björk, som spelar Helena i Lögnens pris.

Men trots allt som händer Helena, fortsätter hon att leva ett till synes normalt vardagliv: skjutsa dottern till skolan, sköta sitt jobb, laga middag och konversera med maken (spelad av Morgan Alling).

- Men hon gör ju det ytligt. Överst på hennes lista står det ju att det ska fungera, familjelivet ska fungera. Det valde jag som drivkraft. Men hur hon mår inuti är ju en tolkningsfråga, säger Anna Björk.

Hennes inferno skildras med små medel. Inga stora gester eller sammanbrott. Bara en ständigt pågående press, som bara blir värre och värre.

- Jag tyckte det var roligt att jobba med så lite uttryck som möjligt. Man lämnar rätt mycket åt tittaren. En del kommer nog att tycka att hon är lobotomerad, andra kommer att läsa in saker.

För seriens regissör, Molly Hartleb, är det premiär i spänningsgenren.

- Vad man kan säga om den här familjen är väl att de har lite dålig kommunikation. Egentligen kanske de vill något annat, men det finns någonting som håller dem ihop. Kanske den där illusionen om familjebilden, säger Hartleb. (TT Spektra)

Fakta: Fakta/Lögnens pris

Sänds i två entimmesavsnitt.

Första avsnittet sänds i SVT1 den 6 april klockan 21.00

Andra avsnittet sänds dagen därpå, samma tid

Manus: Ulf Ryberg ("Lasermannen", "Den gråtande ministern")

Regi: Molly Hartleb ("Pappa Jansson", "Höök")

I rollerna: Anna Björk, Morgan Alling, Amanda Sjöman, David Dencik, Magnus Skogsberg, Johannes Alfvén, Jennie Silfverhjelm, Tomas Laustiola, Felix Engström, Claudia Galli

Mer läsning

Annons