Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kulturen släcker lampan

Annons

RUNNBERG

Till självklarheterna hör att kultur är berikande och utvecklande. Lika självklart är det att kulturmönstret på sommaren förändras. Fler har sammanhängande ledigheter och kan engagera sig i allehanda kulturverksamheter som besökare och utövare. Kulturens viktiga, malande fotarbete tar ut svängarna och blir en yster dans på sommaren.

En snabbenkät med Östgöta-Correspondenten, Nya Wermlands-Tidningen, Värmlands Folkblad, Nerikes Allehanda, Östersunds-Posten, Länstidningen i Östersund, Arbetarbladet i Gävle, Gefle Dagblad och Upsala Nya Tidning bekräftar den bilden.

Att bomma igen kulturredaktionen, släcka lampan och hänga upp en skylt där det står "Stängt för semester" är 2004 en helt otänkbar publicistisk hållning.

Samtliga dessa tidningar fortsätter eller utökar sin publicering av kulturmaterial. Samtliga ersätter kulturredaktören när hon eller han går på semester. Med interna eller externa krafter.

Kulturredaktionen är lika viktig som ledarredaktionen för en tidning och har ett likartat uppdrag: Redaktionerna håller upp en kritisk samhällsspegel för läsarna att ta del av och reagera på. Redaktionerna är en självklar och viktig del av det demokratiska samtalet. Debatten fortsätter. Böcker fortsätter att komma ut. Utspelen fortsätter på kulturens och politikens områden. Scenkonsten blommar. Musiken flödar. Konsten prunkar.

Ingen av tidningarna stänger heller sin ledarredaktion under sommaren, fast politiken ändrar karaktär.

I en fadd soppa som serveras under vinjetten "Kryddstället" i Dala-Demokraten i går lanseras något så häpnadsväckande som en journalistisk motivering till varför kultursidan gärna kan utgå ur tidningen under många veckor på sommaren.

Där skriver DD lätt pejorativt att "Dalarna formligen överöses av så kallad evenemangskultur" under sommaren som i "mycket värderas utifrån turistisk tillväxt och näringspolitik". DD anser att tidningen "bevakat dessa evenemang i sommar utan att som andra stödda sig över den uppgiften".

Tjenare. Det är den här redaktionen som ska förstås som stöddig.

Det är alltså "godnatt, jord" på DD:s kulturredaktion under somrarna på grund av kultursynen: "På Dala-Demokratens kulturavdelning menar vi nog att kultur är en motvikt mot det kommersiella skräpet" - DD föredrar "en kultur som berikar, inte utnyttjar, en kultur som blommar även på vintern".

DD försöker skapa en motsättning mellan god kulturbevakning under sommaren och god kulturbevakning under vintern. Men i en tidning måste kulturbevakningen vara god varenda utgivningsdag, det ska ledningen se till genom prioriteringar.

Om DD deklarerat att tidningen är utfattig och inte har råd att hålla kulturredaktionen sommaröppen skulle jag omedelbart krävt höjt presstöd - så viktig är DD:s kultursida. Men så sker inte. Sommarnedläggningen är tydligen journalistiskt motiverad.

Finns det något mera beklämmande än en kulturredaktör som första arbetsdagen efter semestern skriver en krönika om varför avdelningen han förestår inte har behövts i tidningen?

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons