Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När julmaten är slut-gå ut och roa dig

Annons

Stina Ekblad gästar Dalasinfoniettan

Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad är tillbaka hos Dalasinfoniettan som gäst under nyårskonsertena på fyra platser i Dalarna. Sångsolist är barytonen Olle Persson.

Stina Ekblad är en av landets bästa recitatörer. Det var i februari, i programmet Musik från teaterns värld, som Stina Ekblad och länsorkestern fann varandra. Resultatet blev en fin korsbefruktning mellan teatern och musiken och intresset från publiken var så stort att extrakonserter sattes in. Ekblad framträder under nyårskonserterna i Dalarna med verk av bland andra Zacharias Topelius.

Olle Persson är en baryton i sina bästa år och en välkänd solist i Dalarna framför såväl Dalasinfoniettan som orkesterföreningar.

De fem nyårskonserterna leds av Tobias Ringborg-som förutom sina kvaliteter som dirigent dessutom är en av landets bästa violinister. Ringborg betonade för två år sedan, när han också ledde nyårskonserterna, främst komiken i sin medverkan.

På musikprogrammet står de självklara champagnebubblande wienervalserna och dessutom Mozart, Vivaldi, Sibelius, Sylvain och Taube. Det skulle inte förvåna om Persson sjunger något ur Don Giovanni-han övertygade nyligen stort i en ganska märklig uppsättning på Kungliga Operan.

Gahnfelt i midnattsmässa-och julotta

För tionde året i rad kommer Anna-Sofia Gahnfelt "hem" till Hedemora kyrka för att sjunga i midnattsmässan på julaftonen, en mässa som brukar fylla kyrkan.

Gahnfelts inslag i programmet är än så länge preliminärt, men det kan bli framträdanden i När det lider mot jul, Marias väntan och några folkliga koraler.

Sopranen räknar med två timmars sömn innan det är dags att gå upp och förbereda sig för julottan i samma kyrka. Där ackompanjeras hon av maken Anders Gahnfelt i Koppången och till Betlehem mitt hjärta. Anna-Sofia Gahnfelt bor i Örebro där hon är verksam som sångpedagog och sångerska.

Traditionsenligt juljam i Grycksbo

För tolfte året i rad arrangeras ett stort jamparty på Grycksbokrogen. I år hålls det på juldagen.

-Det var Peter Carlsson som drog i gång det från början, säger Abbas Arab, som äger Grycksbokrogen.

Numera är det andra som håller i trådarna, även om Peter Carlsson brukar vara en av dem som dyker upp. Bosse Larsson från bandet Jukebox är en av arrangörerna.

-Som vanligt vet vi inte exakt vilka som kommer. Det blir en överraskning även för oss, säger han.

Några nya namn är i alla fall tillfrågade för årets upplaga. De olika konstellationerna som kommer att spela tillsammans bestäms inte förrän på plats och det mesta är helt orepat-som det ska vara på ett jam. Och det brukar gå hem.

-Folk ringer och vill boka bord, även om vi inte vet om det blir något. Vi kör så länge vi orkar, säger Bosse Larsson.

Intäkterna ges alltid till något välgörande ändamål, något som också diskuteras fram under kvällen.

Robban utlovar bluesig helkväll

Juldagen brukar innebära blueskonsert i Falun och så även i år. Den som är sugen kan ta på snyggaste sviden och knata ner till Restaurang Elsborg i Folkets hus. Bluesmannen Robert Ekholm utlovar en helkväll.

I det specialsydda bandet X-mas Maffias Blues Band ingår, förutom Robert, Petra Kvännå, Lasse Kronqvist, Mikael Westermar, Olle Nyberg, Marcus Alldén, Marcus Källström med flera.

-Vi har alltid fokuserat på gitarrister förut och ville absolut inte göra det i år. Nu blir det ett antal sångare i stället, säger Robert Ekholm.

-När vi skulle sätta ihop bandet ville vi ta de musiker vi kände till med allra mest attityd.

Trots att bandet inte uppträtt en enda gång har Robert fått förfrågningar om att spela även på andra ställen.

-Vi får väl se hur det känns först.

Inledningsvis blir det en välkomstdrink och lite lågmäld blues och tankar finns också på att erbjuda dans till storbandsmusik mellan varven.

En ny upplaga av Robert Ekholms band Bacon Brothers kommer dessutom att bildas på scen under kvällen.

-Vi vill gärna att folk klär sig lite extra fint, det kommer banden att göra, säger han.

Knock out Greg kommer inte, vilket tidigare aviserats.


Ljusberg spelar Taube med Leksandslåt & Vänner

Folk och rock-två beståndsdelar i bandet Leksandslåt & Vänner. De har för vana att spela i Sveasalen, Leksand, runt trettondagshelgen och 2006 blir sjunde gången.

Tre konserter är inbokade, den 5, 6 och 7 januari.

Denna gång har de en president med på scenen-Ewert Ljusberg och Stefan Ljungqvist är gäster.

-Vi har också utökat gruppen och har nu två keyboardister. Olle Nyberg är med, vilket gör att Ingemar Ihlis får friare händer med trumpet och dragspel, säger Pellas Mats Andersson.

Sammanlagt blir det tio man plus gäster. Bandet bildades för femton år sedan, när spelmännen i Leksandslåt-Pellas Mats Andersson, Lars Björk, Hans Fältgård och Per Winther-slog sig ihop med vännerna-Kent Blomqvist, Ingemar Ihlis, Pelle Lindström, Anders Mattsson och Putte Snitt.

Det blev ett möte mellan folkmusik, visa, rock och med humoristiska inslag.

Vid förra årets konserter var temat Cornelis och i år är det Evert Taube som sätts i extra fokus.

-Alla kommer att framföra någon Taubelåt, även om det blir annat också.

Ewert Ljusberg har aldrig spelat med gruppen tidigare och det kändes kul att ta med honom, tycker Mats Andersson.

-Han har en trogen publik i Dalarna och vi har fått många positiva reaktioner.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons