Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Napalm Death rockade

Annons

Att Napalm Death kommer till lilla Borlänge är snudd på en större händelse än Jesu födelse för alla med minsta intresse för extrem metal. Stämningen var också på topp och faktum är att det kändes som en liten minifestival - inte mindre än fyra band avlöste varandra under kvällen. Stockholmsbaserade black metalbandet The Ugly inledde på en liten scen några minuter efter att dörrarna slagits upp - med följden att inte många hunnit in. Själv kan jag knappast ge en okorrumperad bedömning av dem, eftersom min egen bror är sångare i bandet. Men givet omständigheterna (strömavbrott, tidig och kort speltid, med mera) så gjorde de en schysst och tight spelning. Snyggt jobbat, lillbrorsan!

Två finska band åker med Napalm Death på hela skandinavienturnén - det tämligen ointressanta thrashbandet The Scourger och döds/grindgänget Deathbound, som gjorde en riktigt bra insats.

Gammal var dock äldst även den här gången. Napalm Deaths sångare Mark "Barney" Greenway må se ut som någon som mest sitter och pyser i tv-soffan, men på scen var han en spastisk furie och flängde fram och tillbaka som en myra under ett brännglas. Bandets effektiva mix av toksnabba partier och tunga sjok fungerade utmärkt och Napalm Death arbetade gradvis upp ett allt högre tryck. Mot slutet var de som en frustande best. Publiken var med på noterna och man kunde även se ett och annat stagedive.

Ett otränat öra skulle hos Napalm Death kanske mest höra skrik och oväsen, men det finns ordning i kaoset. Låtmaterialet sträckte sig ända från 1987 års genredefinierande Scum till förra årets formtopp Smear Campaign och nivån var imponerande jämn och hög. Dead Kennedys-covern Nazi Punks Fuck Off sammanfattade en del av Barneys budskap i mellansnacket, där allt från fascism till religiös fanatism avhandlades. Han visade sig också ha full koll på geografin och tillägnade Faluns grindpionjärer Filthy Christians en låt.

Mot slutet levererade de ett urval av sina superkorta låtar. Det är möjligt att de spelade You Suffer, men ärligt talat så kan jag ha brustit i uppmärksamhet någon sekund. Det skulle i så fall ha räckt för att missa den.

Napalm Death avslutade när de var på topp. Jag hade gärna hört mer.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons