Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon man inte har råd att ignorera

Annons

År 1944 föds ett barn i Auschwitz. Bokstaven B och ett nummer tatueras in i hans lår eftersom en nyfödds arm är för tunn för ändamålet. Barnet växer upp, blir författare och ägnar sitt vuxna liv åt en enda sak, att dechiffrera vad begreppet Auschwitz står för. En dag tar han sitt liv. Om denne man, kallad B, och åren då hans hemland Ungern arbetade sig fram mot frigörelse från kommunismen handlar Nobelpristagaren Imre Kertész roman Likvidation. Det är den sista delen i författarens svit om Förintelsen.

Boken är skriven utan kapitelindelning och den intrikata berättarstilen kräver oavbruten vaksamhet.

Förlagsmannen och lektören Keserü är romanens katalysator. Han tar på sig ansvaret för B:s litterära kvarlåtenskap där pjäsen Likvidation ingår. Den påstås bygga på en försvunnen självbiografisk roman av B. I skuggan av jakten på detta manus utspelas händelserna.

Pjäsens människor är desamma som romanens och det finns avsnitt i boken där gränserna flyter. Tre kärlekshistorier ger relief åt tragiken. De berör samtliga personer utom den "älskvärda dumbom" som är bokens professionelle filosof, men som knappast står för de omskakande tankarna.

Hamlet grubblade över "att vara eller inte vara" men i Likvidation är den stora frågan: "Är jag eller är jag inte?" Känslan av overklighet vilar över sidorna. Till och med Auschwitz utplånas genom att förvandlas till lockande turistmål.

Författarens slutledning är att skrivandet, och inget annat än skrivandet, håller världen samman.

Liksom tidigare ställer inte Imre Kertész bödlar mot offer i sin nutidsanalys utan hävdar att var och en av oss är en tänkbar missgärningsman, även om vi inte egentligen är onda.

Författaren ger B hedersbenämningen "skriftlärd" och förklarar termen så här: "Den skriftlärde är inte filosof, lingvist eller ordkonstnär. Även om han stammar, även om man inte förstår honom omedelbart, känns den skriftlärde genast igen."

En skriftlärd är en person man inte har råd att ignorera. Och författaren själv passar utan tvekan in på benämningen.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons