Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nådens och Sabatons år 2006

Annons

Det har gått över all förväntan - det har varit hur kul som helst, säger gitarristen Oskar Montelius.

I somras släppte Sabaton skivan Attera Dominatus, uppföljaren till den officiella debuten Primo Victoria. Då var bandet redan i full gång med livespelningar.

- Kombinationen att vi var ute och spelade samtidigt som skivan släpptes gjorde att det gick uppåt direkt, säger basisten Pär Sundström.

Hur mycket den sålt vet de inte exakt. I runda slängar 10000 exemplar gissar de och och försäljningen har gått upp och ner hela tiden - i stället för den mer vanliga kurvan med en topp endast vid skivsläppet.

- Direkt efter skivan åkte vi på en turné i Tyskland, Holland och Belgien. Det var lite för att känna av marknaden och det gick så bra att vi bokade fler spelningar en månad senare. Men det var nog lite för tidigt, vi hade inte tid att förbereda oss och marknadsföra den turnén.

Från att tidigare ha åkt som förband till exempelvis tyska Edguy så har de under året turnerat som headline, med förband. Bland annat ett tyskt band vid namn Custard.

- De visste tydligen inte att det betyder vaniljsås, förrän de hade släppt en platta. Men de var trevliga och har varit med oss i Sverige också, säger Oskar Montelius.

- Sverigegigen har varit fantastiska, säger Pär Sundström.

-Vi har sålt ut en bunt och gjort saker vi inte trott varit möjliga. Vår målgrupp har inte varit den vi trott heller. Vi gissade på 16-25, men vårt snittfan är nog snarare 35. Det måste bero på att vi bygger musiken på klassisk hårdrock och inte konstlar till det. När vi spelade med Lordi hade de sin publik och föräldrarna gillade oss.

Att framgångarna kommit beror till stor del på att Sabaton varit ute på vägarna så mycket, menar de. Få band i hårdrocksgenren är ute och spelar live så ofta. 34 spelningar i Sverige har de avverkat under året. Sammanlagt har de gjort ungefär hundra spelningar 2006.

- Höjdpunkterna har varit spelningarna i Göteborg och Stockholm. Både de med Lordi och våra egna headlinegig. Lordi är ju tufft i och med att det är så många människor, men det är ju egentligen inte vår publik.

På Festivalen Gates of Metal iHultsfred gick det också oväntat bra. De var inte påtänkta från början, utan bokades i sista stund. Men de var de med störst publik, säger de, och fick skriva autografer i en timme och trekvart.

Sabaton gillas av både publik och kritiker. Exempelvis röstades de fram av lyssnarna som 2006 års bästa band i p4-programmet Dist. Dagens Nyheters hårdrocksrecensent rankade Attera Dominatus bland årets fem bästa plattor.

2006 har alltså varit året då det mesta gått rätt för Sabaton, som har år av slit och skivbolagsstrul bakom sig. Nu ska de runda av alltihop med en spelning i Falun på nyårsafton.

- Vi ska slå upp ett tält på Pub Engelbrekts uteservering, så det blir i princip tak över hela. Då kan vi ta in ungefär 400 personer. Vi har lite specialplaner för giget, hemliga gäster och sådant. Och setlistan blir extra lång. Vi vet också att det kommer folk från flera andra länder för att kolla. Vi har ett gäng fans från Spanien, Holland Tyskland och Belgien som brukar följa oss och se upp till tio spelningar på en turné. De håller kontakt via internet och ordnar sovplats och samåker, säger Pär Sundström.

Efter nyår får de vila upp sig. En liten stund. Den 16 januari bär det iväg igen, tillsammans med Therion och Grave Digger, ett turnepaket de varit ute med tidigare. 30 spelningar i 15 länder väntar.

I mars kommer de sedan att släppa skivan Metalizer, som de spelade in redan 2000, men som aldrig nått marknaden. Nu har de köpt loss den och remixat och remastrat. Som bonus följer den Fist for Fight, som består av bandets första två demos, med. Den återutgavs 2001, men har varit slutsåld sedan länge.

Sedan blir det mer turnéer, festivalgig nästan hela sommaren, nya länder, inspelning av nya skivan till hösten...

Ja, ni fattar. Ni har inte hört det sista vapenskramlet från Sabaton.

Definitivt inte.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons