Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikvåren i Dalarna

Annons

Cd-aktuell blåsarkvintett
Crusell, Barber och Hindemith är kompositörerna när en blåsarkvintett på toppnivå, Amadékvintetten, ger konsert. Medlemmarna, som spelar flöjt, oboe, klarinett, fagott och horn, är eller har varit soloblåsare i Sveriges Radios symfoniorkester. Amadékvintetten har spelat in flera cd-skivor och har spelat i Berwaldhallen.
DALASALEN, FALUN 6/2

Svarfvar tillbaka med Bruch
Christian Svarfvar, som spelade en violinkonsert av Mozart ch Jakobskören i Mozarts rekviem. De fyra solisterna kommer alla från Dalarna: Katharina Frogner Kockum, sopran, Carolina Bengtsdotter-Ljung, alt, Torbjörn Cervin, tenor och Daniel Viklund, bas. Dirigent är Marcus Moszny.
KYRKAN, STORA TUNA 10/3

Högt och lågt i allkonstverk
Många konstnärliga uttryck möts när Eclectic Guitar Experience ger "en impopulärshow för hela människan"! Här samsas spoken word, instrumentalt, elektroniskt, video, performance, kitch, poesi och andlighet. Den skicklige gitarristen Mårten Falk samarbetar med Christopher Anthin som står för "ljud och bild".
DALASALEN, FALUN 20/3

Var tog melodin vägen?
Eva Mutvei har som specialitet att väcka barns intresse för klassisk musik och hon har flera gånger tidigare samarbetat med länsorkestern. I vår gör hon en turné med titeln En musikalisk resa. Det handlar om Papagenas sökande efter en försvunnen melodi. I konserten förekommer Proms, rumänska folkmelodier, en cirkusparad och förstås Papageno. Avgående chefsdirigenten Stefan Karpe leder Dalasinfoniettan.
KULTURHUSET, RÄTTVIK,22/3
OKLAR LOKAL, GAGNEF,24/3
TEATERN, VANSBRO, 25/3
ÄLVDALSSKOLAN, ÄLVDALEN, 21/4
ORRSKOGEN, MALUNG, 22/4

Ryskt på programmet
Mezzon Marianne Feldt-Uhlmann och pianisten Max Lundberg är solister när Grängesbergs Orkesterförening ger en konsert med rysk musik. Feldt-Uhlmann är konsertsångerska och pedagog vid musikhögskolan i Örebro. Hon kommer att sjunga ryska romanser. Lundberg har studerat i Malmö, Nissa, Salzburg och London. Han är solist i Prokofjevs tredje pianokonsert. Musikskolans stråkar medverkar i musik av Tjajkovskij och Musorgskij. Orkesterföreningen spelar ouvertyren till Ruslan och Ludmila.
AVENY, LUDVIKA 25/3

En surrande musikhumla
Den norska violinstjärnan Vilde Frang, blott 20 år, är dragplåster i konserten Humlans flykt med uteslutande rysk musik av mästare som Rimskij-Korsakov, Stravinskij och Prokofjev. Frang spelar Prokofjevs andra violinkonsert, ett tekniskt mycket krävande verk. Dalasinfoniettan sätts på prov i det inledande Rimskij-Korsakov-verket, vilket fått ge konserten dess namn. Konserten avslutas med Prokofjevs pastischsymfoni, den första, där han kombinerar sitt eget tonspråk med tongångar hämtade från Mozart och Haydn.
KRISTINEHALLEN, FALUN, 30/3
HAGAGYMNASIET, BORLÄNGE, 31/3
KYRKAN, SILJANSNÄS, 1/4

Får vi höra Lille Bror?
Dalarnas Kammarorkester ger en helsvensk konsert i Borlänge, men programmet är ännu inte fastlagt. Det skulle emellertid inte överraska om Dag Wirén och den med Borlänge så förknippade Lille Bror Söderlundh kommer i fråga.
MISSIONSKYRKAN, BORLÄNGE, 1/4

Musik av Henry Gammelgård
Bengt Andersson, som till vardags är pianolärare på musikkonservatoriet i Falun, ikläder sig solistrollen när han spelar Griegs kända pianokonsert i a-moll framför Dalarnas Orkesterförening. Programmet innehåller också musik av Henry Gammelgård: Andante quasi allegretto. Mozarts 29:e symfoni är en av hans allra kändaste. Henry Gammelgård dirigerar själv.
KRISTINEHALLEN, FALUN, 21/4

Hemma från Köpenhamn
Ludvikaviolinisten Erik Jakobsson, som bor och verkar i Köpenhamn, är dirigent för Bergslagens Kammarsymfoniker i denna konsert för vilken Ulf Wallin från Berlin engagerats för solostämman i Beethovens violinkonsert.
CASSELS, GRÄNGESBERG, 21/4

Musik, mat och konst!
För tredje året ges Dalasinfoniettans valborgskonsert i Falun. I år går man ännu längre i att göra det till mer av en helhetsupplevelse. Musikaliskt är det klart att Annica de Wahl är solist i Carl Nielsens flöjtkonsert och att delar ur Orffs Carmina Burana framförs. Gustaf Sjökvist leder Dalasinfoniettan, Dalasinfoniettans kör och elever från musikkonservatoriet. De mer ovanliga greppen under tillställningen är att publiken inledningsvis får en konstupplevelse, möjligen till musik och att mat serveras under en särskild avdelning innan alltihop avslutas med musik igen.
MAGASINET, FALUN, 30/4

Solister namnges senare
Vårfestivalens i Borlänge solist eller solister är ännu inte klara. Inte heller vilket musikprogram som ska framföras. Däremot är det klart att Borlänge Orkesterförening spelar.
HAGAGYMNASIET, BORLÄNGE, 5/5

Lysande kvartett till Falun
Lysellkvartetten har inte gästat Dalarna på tio år. Den behåller sin ställning som en av de allra bästa i landet. Under den här konserten spelar kvartetten verk av Stenhammar, Nilsson och Schubert. Av den sistnämnde hans mycket välkända Döden och flickan.
DALASALEN, FALUN 9/5

Tar fasta på Griegåret
Griegåret 2007 har Dalasinfoniettans stråkar inte bara Holbergsviten utan också andra verk av norrmannen på programmet när den åker på separatturné till bland annat Falun, Ludvika, Äppelbo och Säter. Fler spelplatser presenteras senare. Konsertmästaren Anders Jakobsson leder konserterna. Bara stråk blir det heller inte. Två trumpetare medverkar naturligt nog i en konsert för två trumpeter av Antonio Vivaldi.
DALARNA, 9-19/5

Går på kryss
Grängesbergs Orkesterförening tar med sig publiken på "melodikryss" under årets vårkonsert. Vi återkommer till vilka som får solistroller. Erik Nordström dirigerar.
CASSELS GRÄNGESBERG, 13/5

Djuriskt med blåsarna
Blåsensemblerna ur Dalasinfoniettan genomför en egen länsturné med Luciano Berios Opus Zoo i en central roll. Musikerna åskådliggör djur som protesterar mot företeelser i samhället. Det här är musik i det mindre formatet som framförs i exempelvis bystugor i den glesa glesbygden. Spellokalerna presenteras senare.
DALARNA 9-19/5

Slagverk i Verket?
Den världskända slagverksensemblen Kroumata och Dalasinfoniettan uruppför ett nytt verk av Britta Byström. Den unga kompositören har ofta i sitt musikskapande ägnat en sådan omsorg om klang och resonans att hon kommit att betecknas som impressionistisk. En konsert i Verket i Avesta kan komma att bli av.
STADSTEATERN, FALUN 24/5

Mer läsning

Annons