Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikerduo bjöd på ömsom vin ömsom vatten

Annons

musik | klassiskt

Duo Panache

Anders Lagerqvist, violin

Per Rundberg, piano

Musik av Mozart, Grieg, Bartók och Debussy

Församlingsgården, Gustafs, 23/2

Publik: Cirka 80

Det var främst det första verket på programmet, förstasatsen ur Mozarts femte violinkonsert i transkription för violin och piano, som blev en liten besvikelse. Violinisten Anders Lagerqvist uppträdde övertänt eller nervöst och visade brist på skärpa i detaljerna samt en här och var oren tonträff - särskilt i höga lägen.

Tolkningen är inte mycket att invända mot, den var luftig. Inte heller kommunikationen mellan musikerna lämnar något att önska. Mozarts egen kadens kom till användning och där var Lagerqvist godkänd.

Programmets höjdpunkt blev

i stället Griegs friska ungdomsverk, violinsonat no 2, med sina tvära och komplexa kast mellan folkmusikinslag och öppen sentimentalitet. Duo Panaches satsning var drastisk och alla de tre satsernas folkmusikinslag hanterades väl, finurligt när så var påkallat, lyriskt ibland. Lagerqvist var passionerad.

Det finns en betryckt grundton i Bartóks sena, andra violinkonsert, en anspänd dialektik mellan harmoniska och atonala uttryck som väl fångar den tid i vilken det skrevs (1939). I verket övertygade särskilt pianisten Per Rundberg.

Debussys sista verk, en violinsonat i g-moll, innehåller mer intensitet än de flesta förknippar med tonsättaren och Duo Panache fick tillfälle att vara utagerande återigen.

Dramatiken förvaltades väl och här visade duon en skärpa lyssnaren gärna hade hört i Mozartverket.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons