Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikåret 2001 hur kul som helst!

Annons

Ja. Visst. Äntligen. Efter att ha genomlidit två intetsägande, händelsefattiga torskmånader, där det enda spännande som hände egentligen var att första delen av filmen Sagan om ringen hade premiär, kan vi nu äntligen slunga ut julgranen från balkongen och börja leva igen.

Ett nytt liv. Livet år 2002.

Det börjar lovande. För att inte säga hoppfullt.

Musikåret 2002 går från noll till hundra på en ynka helg. Då snackar jag naturligtvis inte om kvällens första melodifestivalkval i Växjö, det hoppas jag att ni alla förstår. Jag menar, schlagerkalaset i SVT blir nog skojigt och spännande och festligt på alla möjliga sätt, inget ont om melodifestivalen, men just nu ber jag att få fokusera på musik som är bra på riktigt också.

Passande nog inleds konsertåret 2002 med ett fredsevenemang.

I kväll kommer Elvis Costello, Emmylou Harris, Steve Earle, Nanci Griffith och John Prine till Sverige för en sällsam och rar akustisk tillställning i Stockholm.

Konsert för en värld fri från landminor.

Förträffligt syfte, enastående laguppställning, helt säkert en spännande lördagkväll.

Dagen därpå landar harmoniernas och de tusen sångstämmornas man i Sverige. Brian Wilson kommer till Stockholm och vi som snarare fylldes av vämjelse än glädje i samband med "Beach Boys" bluffartade coverbandsturné förra sommaren får en sällsynt chans att se och höra det verkliga musikaliska geniet bakom Beach Boys. Känns som om giget kan landa var som helst mellan himmel och pannkaka. Spännande blir det definitivt.

På måndag uppträder artister som Kylie Minogue, Lenny Kravitz och Alanis Morrisette på den direktsända NRJ-galan och på tisdag dimper galningarna i det maskerade kravallbandet Slipknot ned i vårt avlånga för andra gången.

Inte nog med det. Skivsäsongen drar också i gång på allvar nu.

På onsdag i nästa vecka släpper min gode vän och kollega Martin Aagård och hans band Doktor Kosmos sin femte skiva. Samma dag släpper även Grangärdes eurodiscodödsmetallare Peter Tägtgren Pains nya album, och firar med ett livegig på HC i Sälen.

Party-party-varning där.

Jag har hunnit lyssna in mig litegrann på båda plattorna, och det jag hört låter tokbra.

I princip så fortsätter det ljuva musiklivet ända fram till påska och nästa jul. Schemat är måhända inte lika fullspäckat hela vägen, men nog ser det bra ut framöver alltid.

Exempel på gottebitar?

International Noice Conspiracy spelar i Avesta i början av februari, Tomas Di Leva kommer till Borlänge i mars, Black Rebel Motorcycle Club gigar i Stockholm i början av februari, The Strokes gör återbesök i Sverige i mars och lagom till försommaren väntas Tom Waits släppa inte ett utan TVÅ(!) flångans nya album.

Musikåret 2002 ser ut att kunna bli precis hur kul och hur spännande och hur sjukt bra som helst.

Lägg därtill vinter-OS med inbyggd hockey och fotbolls-VM med inbyggd Sverige/Svennis till sommaren och du har ett år som redan så här i ingressen får varenda nervcell i kroppen att tingla av förväntan.

En extremt positiv känsla.

Kanske är det här året då Mando Diao spelar in det där knäckande, fantastiska debutalbumet och slår igenom på riksplanet som första Borlängeband sedan Sator och Stonecake?

Kanske är det här året då kulturfestivalen Peace & Love och Operafestivalen i Dalhalla slår knock på tra-la-la-Wells och blir de svindlande vackra folkfester de är tänkta att vara?

Kanske är det här året då Manu Chao bokas till FFF?

Kanske är det här till och med året då våra politiker förstår att en överlevande folkmusikfestival på sikt är värd 400 000 gånger mer än ett aldrig så folkligt melodifestivalkval?

Kanske...

Mer läsning

Annons