Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikaliskt mästarmöte

Annons

Det var trångt och trivsamt i Folkets hus-restaurangen på tisdagskvällen.

På scenen pågick mästarmöte, arrangören Christer Svensson hade Muhammed Ali i åtanke när han satte rubriken för kvällen, och visst vann Ale och Aly, kanske inte på knock-out, men solklart på poäng, vilket är trevligare.

Både Möller och Bain är kända för Falupubliken. Ale från Frifot och som spelledare i Folkmusiktältet, Aly från Boys of the Lough.

Nu har de spelat in en cd ihop, mest med gamla låtar från Shetland som Aly hörde som liten grabb. Brudmarscher och valser från Unst och Ham och allt vad de nu heter, de där svåruppfattade ställena på öar mitt i Atlanten.

Aly Bain har länge funderat på de låtarna och det är klokt att han valt att göra det med Ale Möller som har en otrolig förmåga att plocka fram det lilla extra, med mandola och munspel skänker han stadga och djup åt låtarna.

De båda herrarna är ute på turné och hittar nya låtar att spela ihop på hotellrummen. Att de hittar musikaliska likheter mellan det skandinaviska och det shetländska är kanske inte så konstigt.

På Shetlandsöarna talas dialekten norn som har mycket gemensamt med norska och svenska.

Den talade Alys farmor och när han var liten så kunde han åka och köpa skor i skotska Aberdeen eller norska Bergen. Det var lika långt åt båda hållen.

Även om Aly spelar Josskvarnleken från Västerdalarna så sker väl mötet mest på ö-bons planhalva.

Men det är roligt att höra svärdsdansen från Shetland övergå i polska, och det känns naturligt att en halling övergår i reel. När Ale lockar så fint på hornet får han svar på Alys fiol och sedan övergår melodislingan i drillar på Möllers mandola.

Sådana musikaliska resor lär oss något nytt.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons